Polská policie: Informace o polském původu metanolu jsou fámy

alkohol

alkohol Zdroj: ctk

Za fámu považuje mluvčí polského policejního prezidenta informace dnešních Lidových novin, že jedovatý alkohol zabíjející v Česku mohl pocházet z nemrznoucích směsí z Polska. I podle českých policistů jde jen o jednu z vyšetřovacích verzí.

„Já ty informace považuji za fámu,“ řekl dnes polské agentuře PAP mluvčí policejního prezidenta Mariusz Sokolowski. „Zatím nic nenasvědčuje tomu, že by zdroj toho alkoholu byl v Polsku,“ dodal. Připomněl ale, že kvůli tomu, že Polsko sousedí s Českem, existuje pravděpodobnost, že se část jedovatého alkoholu dostala i do Polska.

Alkoholické nápoje obsahující nebezpečný metanol v České republice zabily 21 lidí. Polské úřady v neděli zakázaly obchod s více než 20procentním alkoholem z Česka.

Zatím poslední obětí metanolové „epidemie“ je sedmačtyřicetiletá žena, která se v Českém Těšíně otrávila metanolem. Žena ležela od pátku v kritickém stavu v Nemocnici Podlesí v Třinci na Frýdecko-Místecku, v neděli večer byla po dohodě s rodinou převezena do Ostravy a téhož dne zemřela. V neděli také zemřel v přerovské nemocnici třiašedesátiletý muž z Kojetína, který byl nalezen v pátek v bezvědomí na nádraží v Přerově.

Václav Kučera, šéf speciálního policejního týmu Metyl, v dnešním vydání Lidových novin připustil, že metanol, který se v Česku objevil v alkoholických nápojích, mohl být získán ze směsí do ostřikovačů z Polska. Další podrobnosti ale Kučera nechtěl prozradit, aby neohrozil průběh vyšetřování. „Je to jedna z verzí. Ale dokud není jediná, tak se pokračuje ve vyšetřování,“ řekl LN náměstek ministra vnitra Jaroslav Hruška.

Evropská unie předloni povolila, aby byl při výrobě nemrznoucích směsí používán místo etanolu podstatně levnější, ale zdraví nebezpečný metanol. Hlavní polský hygienik Marek Posobkiewicz dnes v televizi TVN24 řekl, že většina případů otravy metanolem v Polsku jsou lidé, kteří vypijí právě směs do ostřikovačů.

V Polsku úřady v poslední době zaznamenaly čtyři smrtelné otravy metanolem, dalších více než deset lidí má kvůli tomu zdravotní problémy. „Není jasné, zda to souvisí s případy v Česku, takové podezření máme ve dvou případech,“ dodal Posobkiewicz. Postižení podle něho pocházejí ze středo-jižního Polska a zatím není možné se jich zeptat, jaký alkohol pili.