Poroste znovu minimální mzda? Odbory požadují další zvýšení

předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula

předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula Zdroj: ctk

Petr Nečas, Josef Středula
Josef Středula, šéf nejsilnější odborové centrály ČMKOS
Josef Středula
výhra Bohuslava Sobotky na sjezdu čssd
výhra Bohuslava Sobotky na sjezdu čssd
10
Fotogalerie

Odbory žádají zvýšení minimální mzdy od roku 2018 nejméně na 12 500 korun. Vhodnější by ale bylo dorovnat ji až na úroveň Slovenska, řekl předseda Českomoravské komory odborových svazů (ČMKOS) Josef Středula po jednání s premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD). Sobotka chce zajistit, aby minimální mzda činila nejméně 40 procent průměrné mzdy v Česku. Ta ve čtvrtém čtvrtletí 2016 činila zhruba 29 300 korun.

Odbory dlouhodobě kritizují, že mzdy v Česku jsou pod evropským průměrem, a žádají jejich zvýšení. "Česká republika má dlouhodobě úroveň produktivity práce přibližně na úrovni 60 procent hladiny (EU), ale mzdy pouze třicetiprocentní. Z toho se dá usoudit, že růst mezd a platů může být daleko dynamičtější, než je v současnosti," řekl Středula.

Vláda podle něj může nejlépe dosáhnout sblížení mzdové úrovně v Česku s Evropskou unií pomocí zvyšování minimální mzdy. "Náš požadavek je, aby rostla minimální mzda na více než 12 500 korun, ideální by bylo, kdyby to bylo na úroveň slovenskou," řekl Středula. Odbory na Slovensku podle něj chtějí zvýšit minimální mzdu na 492 eur (13 160 korun), což představuje zhruba polovinu tamní průměrné mzdy.

Sobotka zvýšení minimální mzdy podporuje, i když dnes neřekl, jakou její výši chce pro příští rok jeho vláda určit. "Je pro mě důležité, abychom splnili závazek, který je součástí vládního prohlášení a koaliční smlouvy, to znamená, aby minimální mzda byla alespoň na úrovni 40 procent průměrné mzdy," řekl. Rozhodnutí o výši minimální mzdy by vláda měla udělat do poloviny roku, o její výši bude jednat i tripartita na konci května.

"Chceme, aby mzdy dohnaly produktivitu práce, kterou dnes pracovníci v České republice mají," řekl Sobotka. Ke sbližování českých mezd s těmi v západní Evropě by podle něj společně se zvyšováním minimální mzdy měl přispět růst platů státních zaměstnanců a podpora českého exportu, která pomůže českým firmám k lepším hospodářským výsledkům. Sblížení životní úrovně v EU podle něj může pomoct i dobré fungování společného evropského trhu.