Poslance ODS opět povede Stanjura, ve vedení Sněmovny chce Němcovou

Zbyněk Stanjura

Zbyněk Stanjura Zdroj: E15 Anna Vackova

V čele poslaneckého klubu ODS bude exministr dopravy Zbyněk Stanjura. Poslanecký klub vedl už v předchozím volebním období od května 2011 do prosince 2012, kdy se stal ministrem dopravy. Do svého čela si ho poslanci ODS zvolili na dnešním jednání. Stanjura to řekl na tiskové konferenci.

Oznámil také, že poslanci ODS nominují do vedení Sněmovny bývalou předsedkyni dolní komory Miroslavu Němcovou. Ostatní kluby ještě nominace neoznámily, ale řada z nich má zájem o místa ve vedení Sněmovny.

První místopředsedkyní klubu bude Jana Černochová, která byla poslankyní v předchozím volebním období. Ve vedení klubu budou také exministr školství Petr Fiala, bývalý jihočeský hejtman Jan Zahradník a poslanec Ivan Adamec.

Případné obsazení funkcí ve výborech a dalších sněmovních orgánech závisí podle Stanjury na jednání s ostatními kluby a na tom, s čím přijdou strany budoucí vládní většiny. „Bylo to tady zvykem v Poslanecké sněmovny, my ten zvyk respektujeme,“ poznamenal. Do jednání nepůjde jeho strana s požadavkem na počet míst předsedů a místopředsedů, ale je připravena debatovat o počtech výborů i jejich jednotlivých členů. „Máme dostatek kvalitních členů, abychom obsadili případně i vedení výborů, ale uvidíme, jaké budou politické dohody,“ dodal.

Klub ODS má nyní 16 poslanců, zatímco v roce 2010 se do Sněmovny dostalo 53 zástupců této strany. Občanští demokraté si svého předsedu zvolili jako poslední ze sedmi klubů v nové Sněmovně.