Poslanci nerozhodnou o pojišťovnictví, o něž se pře Šincl a Babiš

Andrej Babiš drží v ruce papíry s údaji o poslanci Ladislavu Šinclovi

Andrej Babiš drží v ruce papíry s údaji o poslanci Ladislavu Šinclovi Zdroj: ctk

Sněmovna nebude rozhodovat o změnách v pojišťovnictví, které vyvolaly ostrý spor mezi poslancem ČSSD Ladislavem Šinclem a ministrem financí Andrejem Babišem (ANO). Poslanci novelu na návrh předsedy poslanců ANO Jaroslava Faltýnka z této schůze vyřadili.

Spor vyvolal Šinclův pozměňovací návrh, jenž by omezil provize pojišťovacích zprostředkovatelů. Babiš tvrdil, že je Šincl zlobbován pojišťovnami, a prostřednictvím poslance ANO Romana Kubíčka předložil jinou úpravu. Kvůli odmítání Šinclova návrhy se opět objevily spekulace o Babišově střetu zájmů. Hnutí ANO už dřív oznámilo, že Šinclův návrh nepodpoří, poslanci ČSSD měli hlasovat opačně.

Poslanci se nebudou proti původnímu plánu zabývat ani úpravou obchodování s vojenským materiálem. Předloha má dát vládě možnost nejen nakupovat, ale nově i prodávat vojenský materiál bez účastni prostředníků. Sněmovna ji vyřadila před druhým čtením na návrh předsedy poslanců ČSSD Romana Sklenáka.

Naopak dolní komora na dnešek zařadila úvodní kolo debaty o novele, která zvedne spotřební daně na cigarety a tabákové výrobky. Krabička cigaret by kvůli ní zdražila od příštího roku o tři až čtyři koruny.