Pošta by letos měla dostat od státu až půl miliardy korun, pokud selže fond

Česká pošta

Česká pošta Zdroj: Rasch Jan/Euro

Stát by měl letos České poště poskytnout až půl miliardy korun na úhradu základních služeb, které si od podniku objednává. Dohodli se na tom dnes ministr financí Andrej Babiš (ANO) s ministrem vnitra Milanem Chovancem (ČSSD) a generálním ředitelem podniku Martinem Elkánem. Peníze měla pošta podle zákona čerpat z kompenzačního fondu, který ale zřejmě zůstane nefunkční.

Do kompenzačního fondu měli přispívat všichni poštovní operátoři podle svého podílu na trhu. Firmy, včetně pošty, se tomu ale brání.

„Dohodli jsme se na tom, že pokud selže kompenzační fond, tak jak byl vytvořen, že stát letos České poště pomůže určitou zálohou nebo dotací. Pošta letos počítá se zhruba půl miliardou z kompenzačního fondu,“ uvedl Chovanec.

Z jednání dál vzešla dohoda, že ministři hnutí ANO v pondělí na jednání vlády podpoří návrh novely poštovního zákona od ministerstva vnitra. Ta od příštího roku počítá s tím, že ztrátu z poskytování základních služeb bude hradit místo kompenzačního fondu státní rozpočet.

Skupina bude hledat mechanismus

Podle Babiše je ale třeba stanovit mechanismus, na jehož základě by stát peníze přiděloval. To by měla pomoci vyřešit pracovní skupina tvořená zástupci pošty a ministerstev vnitra a financí.

„Podle mého názoru pošta nepotřebuje okamžitě finanční injekci. Má na účtu dvě miliardy korun a ziskové hospodaření za minulý rok. Je otázka, jaký by měl být mechanismus příspěvku od státu,“ upozornil Babiš.

České poště klesl loni zisk před zdaněním o pětinu na 241 milionů korun. Tržby se snížily zhruba o půl miliardy na 19 miliard korun. Důvodem byl pokračující pokles objemu listovních zásilek. Pošta ke konci minulého roku zaměstnávala 31 742 lidí.

Pavel Páral: Poštovní miliarda na špatné adrese