Pošta rozšířila trestní oznámení, někdo prý za ni rozesílá falešné emaily

Česká pošta

Česká pošta Zdroj: Pinkas Martin/Euro

Česká pošta rozšířila trestní oznámení v případu údajné korupce, při níž měl prý část úplatku skrze prostředníka ze sociální demokracie dostat ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). Ten to popírá. Ředitelka úseku korporátní správy České pošty Barbora Snopková Haberová, o níž se v souvislosti s kauzou také mluví, zároveň podala trestní oznámení na neznámého pachatele pro manipulaci s obsahem elektronické komunikace.

Informace o údajné korupci při jednání s poštou ve středu zveřejnil server Neovlivní.cz. Úplatek údajně žádal člen středočeské ČSSD Kamil Choc. Peníze chtěl po podnikateli Lukáši Čadkovi, který vede s Českou poštou spor o 24 milionů korun, sdělil Nadační fond proti korupci (NFPK).

Jde v něm o zakázku, kterou Čadkova firma plnila pro Českou poštu v roce 2010. Z obchodu nakonec sešlo, což přivedlo podnikatele ke krachu. Čadkovi se pak ozval Choc s nabídkou, že spor vyřeší. Podmínkou údajně bylo, že mu Čadek zaplatí tři miliony v hotovosti.

Kdo šíří falešné maily?

Z jednání mezi Čadkem a Chocem je prý nahrávka, na které Choc slibuje, že získá nový kontrakt za tři miliony korun, dva pro ČSSD, jeden přímo pro ministra Chovance, do jehož gesce pošta spadá. Chovanec i ČSSD se od kauzy distancovali. Ministr podal již dříve kvůli případu trestní oznámení. Věc vyšetřuje policie.

Trestní oznámení podala v minulosti i Česká pošta, která ho nyní rozšířila. „Důvodem rozšíření trestního oznámení z června a podání nového jsou zjevně zfalšované emaily, které jsou záměrně šířeny do médií s cílem poškodit Českou poštu a její představitele,“ uvedla pošta v prohlášení.

„Česká pošta v této souvislosti opětovně zdůrazňuje, že na údajnou korupční nabídku nikdo z jejích představitelů nereagoval a vše bylo vzápětí oznámeno policii,“ poznamenala také firma.