Praha je před velkou vodou dobře ochráněna, ukazuje nový rozlivový model

Povodně 2002 v Praze

Povodně 2002 v Praze

Pokud by Prahu zasáhly ničivé povodně podobné těm z roku 2002, voda se rozlije pouze v Chuchli, na pražských ostrovech a některých nábřežích. Ukazuje to nový rozlivový model hlavního města, ten dnes představil primátor Prahy Bohuslav Svoboda (ODS). Informuje o tom agentura Mediafax.

Hlavní město po velmi nepříjemné povodňové zkušenosti z roku 2002 nechalo vybudovat rozsáhlá sedmnáctikilometrová protipovodňová opatřební, z toho mobilní část tvoří necelých 6,5 kilometru. Náklady byly 3,7 miliardy korun. Podle informací serveru Mediafax.cz mají opatření asi 30 centimetrovou bezpečnostní rezervu nad výšku hladiny povodní z roku 2002.

Primátor protivodňová opatření pochválil, když prohlásil, že takové nemá žádné jiné evropské město. V této spojitosti pak poukázal zejména na otázky kvality a rozsahu. Na velkou vodu není však ještě připravena pražská Chuchle. Dokončení protipovodňových opatření zde město očekává během příštího roku - musí se totiž nejdříve vyřešit odvolání občanského sdružení proti stavebnímu povolení.

Město také poukazuje na jasnou výhodu tohoto rozlivového modelu - tím je přesnost. Vedení města podle něj například zjistí, zda by byl velkou vodou postižen konkrétní vchod domu, a tak může v případě nebezpečí jeho obyvatele evakuovat, doplňuje Mediafax.