Praha je třetím nejkulturnějším velkým městem v EU, tvrdí výzkum Evropské komise

Národní divadlo

Národní divadlo Zdroj: ČTK/Panoramic/marc de tienda

Nová scéna Národního divadla
Nová scéna Národního divadla
Praha, ilustrační foto
Praha, ilustrační foto
Praha, ilustrační foto
8
Fotogalerie

Česká metropole je podle hodnocení sociologů z Evropské komise jedním z nejkulturnějších měst v Evropské unii. Mezi sídly s více než milionem obyvatel skončila třetí. V analýze 29 kritérií se hodnotila kulturní živost, aspekty kreativní ekonomiky a otevřenost prostředí.

Prahu na přední místa žebříčku dostal vysoký počet koncertů a dalších kulturních akcí, stejně jako velké množství muzeí či divadel. „Jedno z předních kulturních center křesťanské Evropy dnes nabízí stovky koncertních síní, galerií, kin, hudebních divadel a mezinárodně oceňovaných festivalů. Nejznámějším z nich je Pražské jaro,“ píše se v hodnocení

Českému hlavnímu městu pomohl i vysoký počet pracovních míst v kreativním sektoru, který zahrnuje například kulturu nebo média. Prahu naopak brzdí hodnocení vysokého školství, počet patentů v ICT, integrace cizinců nebo dopravní dostupnost.

 

Jednotlivá kritéria se vyhodnocovala vzhledem k počtu obyvatel, díky čemuž česká metropole předběhla i osmimilionový Londýn. Zdaleka nejlépe pak z hodnocení vyšla Paříž.

Vedle nepřeberného množství kulturních institucí a výborně hodnocených univerzit jí pomohl i velký počet lidí zaměstnaných v kreativním sektoru, například v oblasti módy nebo architektury. V celém pařížském regionu v tomto sektoru pracuje 13 procent obyvatelstva.