Křetínský postaví u stadionu Sparty na Letné velký hotel. Přestaví i sparťanskou jižní tribunu

Vizualizace Hotelu Letná, který vedle stadionu AC Sparta Praha na Letenské pláni postaví skupina miliardáře Daniel Křetínského.

Vizualizace Hotelu Letná, který vedle stadionu AC Sparta Praha na Letenské pláni postaví skupina miliardáře Daniel Křetínského. Zdroj: EPH

Daniel Křetínský
Velkou proměnu prodělá v budoucnu rovněž jižní tribuna stadionu Sparty na Letné.
Stadion Sparty bude s noivými stavbami v sousedství úzce provázaný.
Developerský projekt podle architektů dotvoří ulici na Letné.
5
Fotogalerie

Hned vedle fotbalového stadionu na Letenské pláni vznikne hotel, který bude provozovat mezinárodní řetězec. Po dokončení této části projektu čeká zásadní proměna také jižní tribunu Sparty.

Po několika letech příprav jsou na světě detaily developerského projektu v Praze na Letné, který tam chystá miliardář Daniel Křetínský. Hned vedle stadionu fotbalového klubu AC Sparta Praha, který Křetínský spolu s deníkem E15 rovněž vlastní, vyroste Hotel Letná. Bude mít 485 pokojů a 1400 lůžek. Zahrne i kongresové centrum.

Radnice Holešovic projekt vítá. „Jedná se o složité území mezi silnicí, stadionem, železniční tratí a výjezdem z tunelu Blanka. Naše komise rozvoje je s investorem ve stálém kontaktu a podařilo se najít společnou řeč. Jak je nyní projekt navrhován, je pro naši komisi rozvoje přijatelné,“ sdělil starosta Prahy 7 Jan Čižinský.

Původní projekt byl mnohem větší. Počítal s vybudováním obchodní části. Následně ale developer plán přepracoval do současné menší podoby.

Kromě hotelu a kongresových prostor v něm budou víceúčelové sály, restaurace, bary, bufety, velká wellness zóna a plavecký bazén. V plánu je také intenzivní spolupráce s fotbalovým klubem AC Sparta Praha, který má v sousedící Generali aréně domovské působiště.

„Revizi původního záměru polyfunkčního nákupního centra jsme se rozhodli udělat na základě ohlasů veřejnosti a místní samosprávy. Vedli jsme řadu velmi konstruktivních debat s vedením Prahy 7 a komisí rozvoje a společně jsme dospěli k závěru, že hotel je nejpřijatelnějším řešením jak z hlediska funkčního, tak i urbanistického a ekonomického,“ sdělil Michal Viktorin, ředitel realitní divize EPH. Proti původní variantě projekt výrazně sníží i dopravní zatížení.

Hotel vyroste na pozemcích ve směru na Hradčanskou, kde bývávalo tréninkové hřiště. Po zprovoznění přilehlých výjezdů z tunelu Blanka už na něm ale není možné sportovat.

Záměr je v souladu s územním plánem. Před prvním kopnutím do země ho ještě čeká žádost o územní rozhodnutí a stavební povolení. Až EPH dostane potřebná razítka, zveřejní i provozovatele hotelu. „Vedli jsme debatu s více zájemci, z nichž jsme nakonec vybrali mezinárodní řetězec, který je z našeho pohledu nejlepším řešením,“ dodal realitní manažer Viktorin.

„Záměrem je náhrada dopravními plochami sevřených tréninkových ploch novostavbou kongresového hotelu vytvářející spolu s předválečným obytným blokem Molochov uliční frontu Letenské pláně,“ uvedli architekti v dokumentaci, kterou předložili v rámci procesu posuzování vlivu stavby na životní prostředí.

Hotelem však Křetínského stavební plány na Letné nekončí. Po jeho dostavbě počítá s úplnou přeměnou jižní tribuny stadionu Sparty.

Počítá se mimo jiné tím, že tam vestavbou do tribuny vznikne Administrativní budova Letná. Spodní tři patra budou vyhrazena provozu stadionu, čtyři vrchní podlaží budou sloužit jako kanceláře.

V části stavby patřící ke stadionu bude například jeho provozní a technické zázemí, vstupy nebo gastroboxy. Termín zahájení tohoto projekt ale zatím není.

Projektanti vnímají plán developera pro Letnou za klíčový. „Bude tím dotvořen urbanismus Letenské pláně v podobě jednotného městského nábřeží při její severní hraně, a tím bude dokončena přeměna dnešního dezurbanizovaného prostoru v plnohodnotnou součást městského organismu,“ napsali architekti v žádosti o posudek EIA.