Pravice vítá osvobození Nečasové, žádá hlavy olomouckých žalobců

Olomoucký vrchní státní zástupce Ivo Ištvan

Olomoucký vrchní státní zástupce Ivo Ištvan Zdroj: ctk

Představitelé stran vlády Petra Nečase ocenili verdikt soudkyně Heleny Králové, která zprostila Janu Nečasovou, dříve Nagyovou, a bývalé zpravodajce viny ze zneužití vojenské tajné služby ke sledování manželky premiéra Nečase. Pozastavují se naopak nad činností Vrchního státního zastupitelství (VSZ) v Olomouci, které kauzu dozorovalo. Podle nynějšího premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) nebylo tehdejší dění na úřadu vlády v pořádku. Vrchní státní zástupce Ivo Ištvan kritiku politiků odmítá.

„Oceňuji odvahu soudkyně Králové rozhodnout tak, jak si myslí, že podle práva má, bez ohledu na očekávatelnou mediální a politickou hysterii,“ napsal bývalý ministr spravedlnosti ve vládě Petra Načase Pavel Blažek (ODS). „Neschopnost a nekompetentnost VSZ v Olomouci se poněkolikáté vyjevila v plné nahotě. Následků se ale bát nemusejí - pro současnou vládní garnituru splnili víc, než si vůbec mohla přát,“ dodal.

„Dnešní rozhodnutí soudu o zproštění obžaloby ve věci stíhání Jany Nečasové a dalších osob ukazuje, že morální selhání není a nemůže být trestným činem,“ uvedl předseda ODS Petr Fiala, který byl v Nečasově vládě ministrem školství.

„Stále čekáme na vysvětlení, proč se před dvěma lety konal zásah na Úřadu vlády, na jehož základě padla vláda. Rozhodnutí soudu ukazují, že zásah byl nepřiměřený a neodůvodněný. V demokratické zemi jsou takovéto praktiky nepřijatelné. Nyní očekávám, že osobní odpovědnost vyvodí zejména iniciátoři celé akce z Vrchního státního zastupitelství v Olomouci,“ vyzval Fiala.

Kdo bude pykat za zásah?

Podobně reagoval také exministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). „Logicky se naskýtá otázka, kdo ponese odpovědnost za tu monstrózní akci, která stála desítky milionů a vedla k pádu vlády, o které po dvou letech zjišťujeme, že se vlastně žádný trestný čin nestal,“ uvedl místopředseda TOP 09.

Zda by to měli být žalobci z olomouckého vrchního státního zastupitelství, jak požaduje Fiala, nechtěl Kalousek upřesnit. „Nejsem poučen o tom, kdo tu zodpovědnost nese, ale trvám na tom, že někdo ji nést musí. Není možné, aby to skončilo slovy: vyšetřování skončilo, zapomeňte,“ zdůraznil.

Zákonné, ale ne v pořádku

Současný premiér Sobotka dění na úřadu vlády v době, kdy ho vedla Nečasová, dále kritizuje. O případném trestu v případu kolem Jany Nečasové, dříve Nagyové, ale musí rozhodnout soud. Jeho výrok respektuje.

„Já myslím, že to, co se odehrávalo na úřadu vlády za vlády Petra Nečase, v pořádku nebylo. Ve standardní demokracii by mělo okolí premiéra fungovat poněkud jiným způsobem, ale jestli docházelo k porušování zákona, jestli celá ta věc má trestněprávní rovinu, o tom musí rozhodnout nezávislý soud a já přirozeně rozhodnutí nezávislého soudu respektuji,“ řekl Sobotka.

Ištvan: Nic jsme nezanedbali

Šéf olomouckých žalobců Ištvan postup VSZ hájí. „Podle mého nejlepšího přesvědčení vyšetřující státní zástupce (Rostislav Bajger) nic nezanedbal a neporušil žádné ustanovení zákona o státním zastupitelství, ani nenaplnil žádné kárné provinění. Postupoval přesně tak, jak mu přikazuje zákon,“ řekl.

Kritiku politiků nepovažuje za adekvátní. „Státní zástupce může být kritizován za nesprávné a protiprávní jednání a porušení povinností, ale takové jednání musí být přesně popsáno a specifikováno. Kárný žalobce případně může podat kárnou žalobu,“ dodal.