Pražské ANO povede Martin Stropnický, chce obnovit původní koalici

Krajský sněm ANO zvolil ministra obrany a člena předsednictva hnutí Martina Stropnického kandidátem na předsedu pražské organizace

Krajský sněm ANO zvolil ministra obrany a člena předsednictva hnutí Martina Stropnického kandidátem na předsedu pražské organizace Zdroj: ctk

Nový šéf chce, aby metropoli řídila staronová vláda ANO, ČSSD a Trojkoalice. S primátorkou Krnáčovou. Pražskou organizaci ANO povede ministr obrany Martin Stropnický. Kandidátem na předsedu ho zvolil sobotní sněm, potom už zbývalo jediné – souhlas celostátního předsednictva hnutí. Byla to pouhá formalita. Na post ho prosazoval předseda hnutí Andrej Babiš, zvolen byl drtivou většinou, dostal 142 ze 169 hlasů.

Zdá se, že tak zvládl první zadaný úkol – pokud možno sjednotit rozhádanou pražskou buňku. Ten přinejmenším stejně obtížný ho teprve čeká. Udržet ANO v metropolitní vládě a v sedle nynější primátorku Adrianu Krnáčovou. Vyjednávání o koalici označil za urgentní, musí podle něho začít co nejdříve.

Ve vyjednávacím týmu kromě něho bude primátorka a také předseda klubu ANO Michal Hašek. „Pokusem, který by stál za hřích, je obnovení koalice s ČSSD a Trojkoalicí,“ prohlásil Stropnický. Babiš výsledek volby očekával. Po novém vedení pražské organizace požaduje, aby bylo flexibilnější při přijímání nových členů a dobře spolupracovalo s primátorkou i s klubem zastupitelů.

„Doufám, že uděláme tlustou čáru a vyjdeme po volbě jednotní,“ prohlásil lídr hnutí. Varoval rovněž před rozštěpením klubu zastupitelů na magistrátu. Novými místopředsedy hnutí v hlavním městě se stali manažer Jan Říčar a předseda ANO z Prahy 1 Karel Grabein Procházka.

Stropnický věří, že bude schopen skloubit funkci ministra s předsednictvím krajské organizace.

Bývalá předsedkyně pražské organizace Radmila Kleslová, která dosud měla na většinu pražských zastupitelů ANO větší vliv než primátorka Krnáčová, na jednání nepřišla a podle Babiše už v hnutí nehraje žádnou roli. Stropnický je přesvědčen, že bude schopen skloubit funkci ministra s předsednictvím krajské organizace. „Bude to náročné, ale věřím, že jsem si schopen práci zorganizovat. Mám na ministerstvu obrany tolik zdatných a profesionálních kolegů, že si to dovolit mohu,“ řekl ministr.

Místo krajského předsedy pražské organizace se uvolnilo poté, co na funkci rezignovala Kleslová. Ta také kvůli kritice médií opustila post místopředsedkyně celostátního hnutí ANO a své funkce, které zastávala v orgánech pražských městských firem.