Pražský primátor nahlédne do zakázek dopravního podniku

Bohuslav Svoboda

Bohuslav Svoboda Zdroj: profimedia.cz

Pražský primátor Bohuslav Svoboda dnes zúčtuje s Dopravním podnikem hlavního města Prahy. Na stůl dostane výsledky auditu zakázek této městské společnosti. Podle dřívějších informací byly předraženy až o 0,5 miliardy korun. Audit měl prověřit zejména kontrakty spojené s neprůhlednými zahraničními firmami zastupovanými advokátní kanceláří Šachta & Partners, například na dodávky papírových a SMS jízdenek, biosložek do nafty, na obrazovky v metru nebo bezpečnostní systém.

Bývalý ředitel podniku Martin Dvořák naopak tvrdí, že vedení města dopravní podnik poškodilo, a chce proto podat trestní oznámení. Podle Dvořáka se nejedná o forenzní audit, ale o právní analýzu. Až se s výsledky materiálu seznámí, chce reagovat.

„Už jsem se rozhodl, že se nenechám dál zastrašovat,“ řekl ČTK Dvořák. Vedení města, zejména primátor, podle něj brutálně poškodil dopravní podnik v řádu miliard korun. „Podle našeho názoru se dopustil trestného činu,“ dodal Dvořák. Chce proto podat trestní oznámení. Audit dopravního podniku navíc podle ČTK provázejí tlaky různých skupin a snahy o diskreditaci některých lidí, mimo jiné šéfa auditorského týmu Václava Lásky.

Dopravní podnik se s problémy potýká dlouhodobě, po problematické kartě opencard musel například v dubnu řešit i 800tisícovou pokutu od Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Sanci ÚOHS společnosti udělil za chyby v tendru na úklid stanic metra. Dopravní podnik nedovoleně omezil počet zájemců o zakázku pouze na firmy, které již služby úklidu ve stanicích metra zajišťovaly.

:

Podle údajů ÚOHS se mohl do tendru přihlásit pouze uchazeč, jehož průměrný obrat za obdobnou činnost, jako byla ta v zakázce DPP, neklesl za poslední tři roky pod limit 20 milionů korun. Bolístkou podniku jsou ale také moderní tramvaje typu 15T ForCity od výrobce Škoda Transportation, které provázejí problémy už od jejich nasazení na koleje.