Pražský Suchdol má strach z palestinské ambasády. Chce jí přestěhovat

Následky výbuchu v pražskému Suchdole nepřežil palestinský velvyslanec Džamál Muhammad Džamál.

Následky výbuchu v pražskému Suchdole nepřežil palestinský velvyslanec Džamál Muhammad Džamál. Zdroj: ctk

Po středečním výbuchu trezoru v nové palestinské ambasádě se lidé v pražském Suchdole bojí o své bezpečí. Diplomaté, kteří v budově přechovávali zbraně a výbušniny, porušili mezinárodní právo a podle mínění radnice si mají své sídlo hledat jinde.

Městská část Praha Suchdol požaduje po ministerstvu zahraničí přemístění palestinské ambasády mimo své území. Radním vadí, že diplomaté v budově budoucí ambasády přechovávali nelegálně držené zbraně a výbušniny. Po výbuchu v rezidenci zemřel ve středu palestinský velvyslanec Džamál Muhammad Džamál. „Náměstek ministra zahraničí Jiří Schneider mluvil se starostou městské části Suchdol panem Hejlem, sdělil mu, že ministerstvo zahraničí sdílí obavy a je připraveno o situaci jednat,“ řekla k problematice mluvčí ministerstva Johana Grohová.

Proč byly v budově zbraně?

„Rada městské části Praha-Suchdol, zastupující zájmy občanů městské části Praha-Suchdol, se cítí jednáním diplomatů státu Palestina, kteří na ambasádě přechovávají zbraně a výbušniny, a porušují tak české a mezinárodní právo, podvedena,“ uvedl Hejl. Palestinští diplomaté tak podle Hejla ztratili důvěru městské části. „Na základě uvedených skutečností požaduje městská část Praha-Suchdol po Ministerstvu zahraničních věcí České republiky přemístění ambasády státu Palestina mimo území městské části,“ dodal Hejl. Do Suchdola se nyní mise stěhovala z pražské čtvrti Troja.

Vláda prostřednictvím ministerstva zahraničí komunikuje rovněž s palestinskou stranou a žádá vysvětlení přítomnosti zbraní v objektu. „Musí to vyústit v nějaké uspořádání vzájemných diplomatických relací do režimu, který je běžný s ostatními zeměmi, a do toho, že se nebudou porušovat pravidla, ať už vídeňských konvencí nebo české zákony. To je jasné,“ řekl premiér v demisi Jiří Rusnok.

Nové informace v pondělí

Policie pokračuje podle své mluvčí Andrey Zoulové ve vyšetřováním a zkoumá stopy zajištěné v objektu. „Pokud nenastane nějaký zásadní obrat v případu, tak se budeme o dalších informacích bavit v pondělí, nyní je uvolňovat nemůžeme,“ řekla mluvčí. S týmem vyšetřovatelů prý spolupracují například pyrotechnici a lidé z dalších útvarů, doplňují se také výslechy. U zbraní policie zjišťuje, jestli nebyly použity ke spáchaní nějakého trestného činu na území ČR, uvedla Zoulová. Počet zbraní, které nejsou v české evidenci, a jejich druh nechtěla upřesnit. Policie podle ní zjišťuje, jak se do Česka dostaly.

Podle nejmenovaného experta se mohlo jednat například o legální či nelegální koupi v Česku, starý převod materiálu komunistických služeb či o dovoz, záleží na datu pořízení. Teoreticky mohly také přijít do Česka diplomatickou poštou, která se ze zákona nekontroluje.