Pře o Vídeň končí. Z Varšavy přijde Sechter

Jiří Rusnok

Jiří Rusnok Zdroj: Martin Siebert, Euro E15

Rusnokova vláda pošle dnes do světa další diplomaty. Po méně významných místech, která minulý týden doladilo ministerstvo zahraničí s Hradem, půjde o důležité posty.

Deník E15 zjistil, že ministři mají udělat tečku za sporem o obsazení ambasády v Rakousku, která je bez šéfa od letošního ledna. Mezeru má zaplnit emisar v Polsku Jan Sechter. Výběr někdejšího rady-velvyslance v Berlíně a specialisty na holokaust vyřazuje ze hry „havlistu“ Pavla Fischera a je součástí výměny Bratislava – Varšava – Vídeň. Ze Slovenska do Polska se chystá Jakub Karfík, na jeho místo Livia Klausová.

Dalšími projednávanými destinacemi jsou Gruzie, Kazachstán či Austrálie. Tu opustil ředitel zahraničního odboru prezidenta Hynek Kmoníček, který působí jako vyjednávač mezi Černínským palácem a Hradem. Seznam exponovaných adres ani jména nechtěl komentovat. Potvrdil ale, že s výjimkou Klausové a Vladimíra Remka, s nímž se počítá pro Moskvu, jde o lidi navržené ještě exministrem Karlem Schwarzenbergem. „Jde o kariérní diplomaty, kteří mají střídat kolegy v koloběhu diplomatického života.“