Přebytek státního rozpočtu po březnu klesl na 16,3 miliardy korun

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Přebytek státního rozpočtu v březnu klesl na 16,3 miliardy korun z únorových 25,8 miliardy korun. Loni v březnu vykázal rozpočet přebytek 4,7 miliardy korun. Informovalo o tom dnes ministerstvo financí. Na celý letošní rok je rozpočet schválen se schodkem 50 miliard korun.

Lepší meziroční výsledek hospodaření státu ovlivnily peníze z EU, které byly na konci letošního března meziročně vyšší o 17,4 miliardy korun. Po očištění o peníze z EU vykázal rozpočet v březnu schodek 5,3 miliardy Kč. Loni v březnu to byl schodek 4,6 miliardy korun.

Celkové příjmy státního rozpočtu ke konci března stouply meziročně o 38 miliard na 345,7 miliardy korun. Celkové výdaje stouply o 26,5 miliardy na 329,4 miliardy korun. Daňové příjmy rozpočtu včetně pojistného na sociální zabezpečení stouply o 22,4 miliardy na zhruba 291 miliard korun.

"Ve zbytku roku očekáváme zhoršování bilance státního rozpočtu. Konečný schodek bude záviset především na provádění investic. Náš odhad prozatím je, že rozpočet skončí ve schodku 40 miliard korun oproti plánovaným 50 miliardám," uvedl ekonom Komerční banky Marek Dřímal.

Horší než schválený schodek naopak očekává analytik Raiffeisenbank František Táborský. "Očekáváme, že stát bude v tomto roce hospodařit s mírně vyšším deficitem, než bylo schváleno. Odhadujeme, že stát bude muset vynaložit vyšší výdaje mimo jiné v souvislosti s vyššími investicemi díky nutnosti dočerpat zhruba 40 miliard korun z fondů EU do konce tohoto roku," uvedl. Negativně se podle něj do hospodaření také promítnou vyšší výdaje na dluhovou službu způsobené růstem úrokových sazeb na trhu. "Dále také očekáváme, že bude pokračovat tlak na vyšší růst platů některých státních zaměstnanců a navyšování starobních důchodů," dodal.

Příjmy rozpočtu u daně z přidané hodnoty (DPH) meziročně stouply o desetinu na 62,8 miliardy korun. Úřad dodal, že na úrovni veřejných rozpočtů inkaso DPH ke konci března meziročně vzrostlo o 13,2 procenta.

Inkaso spotřebních daní meziročně stouplo o 1,2 miliardy na 36,1 miliardy korun.

Největší objem výdajů rozpočtu je určen na sociální dávky. Ke konci března na ně z rozpočtu šlo 138 miliard korun, meziročně o 5,7 miliardy více. Celkově rozpočet letos počítá s výdaji na sociální dávky 557,9 miliardy korun.