Prestižní think-tank Aspen Institute už působí i v Praze

Madeleine Albrightová

Madeleine Albrightová Zdroj: CTK

V Praze dnes zahájila provoz středoevropská pobočka americké vzdělávací organizace Aspen Institute. Na úvod fungování tohoto prestižního think-tanku se v metropoli koná konference nazvaná Krize jako příležitost, na níž jako čestný host vystoupí bývalá americká ministryně zahraničí Madeleine Albrightová, která se o zřízení české pobočky institutu zasadila. Příprava projektu trvala zhruba rok a jeho vznik podpořil finančník Zdeněk Bakala.

Institut se nebude zaměřovat jen na Českou republiku, v hledáčku má aktivity na Slovensku, v Polsku či Maďarsku. „Může to být centrum diskuze o tom, co se děje ve střední Evropě a jak demokracie, byznys a všechno pracují dohromady,“ řekla novinářům před zahájením konference Albrightová.

„Cílem institutu je vytvoření nezávislé nestranické organizace, která by vytvořila prostor a ovzduší pro diskuzi o nejdůležitějších otázkách politických, společenských a jiných v současné společnosti,“ uvedl bývalý velvyslanec v USA Michael Žantovský, který je předsedou správní rady institutu. Vedl i jeho přípravný tým.

Institut chce ve střední Evropě pomáhat mladým talentům

Podle výkonného ředitele Aspen Institute Radka Špicara se organizace bude zaměřovat na nadějné lidi ze střední Evropy, z nichž by ráda vychovala špičky byznysu, politiky, vědy, kultury, neziskového sektoru i sportu. Vybrané talenty chce posílat do amerického města Aspen ve státě Colorado, kde institut pořádá semináře Socrates zaměřené na rozvoj vůdcovských schopností.

Dalšími aktivitami pražské pobočky budou semináře za zavřenými dveřmi, na nichž budou odborníci z různých sektorů diskutovat o aktuálních společenských a politických tématech. Jedním z prvních seminářů bude diskuze o energetické bezpečnosti, uvedl Špicar. Institut chce také organizovat konference přístupné širší veřejnosti, zvát do Prahy zajímavé osobnosti ze světa a vydávat čtvrtletník Aspen Review.

Institute byl založen v roce 1950 jako mezinárodní nezisková organizace. Je zaměřen na výchovu vůdčích osobností a rozvoj dialogu o důležitých společenských a politických otázkách. V současnosti má pobočky v mnoha zemích světa, centrála sídlí ve Washingtonu.