Při výbuchu v ArcelorMittalu Ostrava bylo zraněno devět lidí

Poteče i napřesrok? Odbyt oceli se v Evropě snižuje a Mittal už odstavil pece v Německu, Belgii a Španělsku

Poteče i napřesrok? Odbyt oceli se v Evropě snižuje a Mittal už odstavil pece v Německu, Belgii a Španělsku Zdroj: E15 Petr Horky

Devět lidí se zranilo při výbuchu plynu v koksárně podniku ArcelorMittal Ostrava (AMO). Muži ve věku 47 až 60 let utrpěli popáleniny druhého až třetího stupně na rukou, hlavě, krku, někteří také na dolních končetinách. Únik plynu nehrozí.

Záchranáři ošetřovali celkem devět pacientů. Všichni byli při vědomí, s posádkami během ošetřování a transportu komunikovali. Osm osob bylo převezeno sanitami, jednoho muže, který kromě popálenin utrpěl i zlomeninu, transportoval vrtulník. „Pacienti byli předáni na urgentním příjmu a popáleninové JIP Fakultní nemocnice v Ostravě-Porubě,“ uvedl mluvčí záchranné služby Lukáš Humpl.

Mezi zraněnými jsou čtyři Indové, kteří v době exploze byli zrovna na technické návštěvě baterie. AMO patří do největší světové ocelářské skupiny ArcelorMittal, kterou ovládá Ind Lakšmí Mittal. „Dle lékařů nikdo není v ohrožení života,“ řekla mluvčí AMO Barbora Černá Dvořáková.

Výbuch nastal po desáté hodině, jeho příčina ani rozsah podle mluvčí zatím nejsou známy. „Jednalo se o explozi a zahoření středního rozsahu,“ řekla mluvčí. V této chvíli je podle ní technický stav baterie stabilizovaný a podnikoví hasiči ho mají pod kontrolou. „Není potřeba žádná evakuace,“ dodala Černá Dvořáková.

V Ostravě se bude lépe dýchat, pomůže jí filtr za miliardu

Oceláři všech zemí, bojte se

Tragičtější byly následky výbuchu v jiné ostravské koksovně v dubnu 2009. Tehdy v areálu Koksovny Svoboda zemřeli dva muži ve věku 51 a 55 let a další muž utrpěl zranění. V koksárně explodoval čpavkovod, na který dělníci montovali izolaci. Smrtelná poranění způsobila tlaková vlna při výbuchu a odlétávající trosky.