Příprava čínské kliniky ve státní nemocnici oficiálně odstartovala, stát bude 270 milionů

Ilustrační

Ilustrační Zdroj: Profimedia.cz

ilustrační foto
Ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík
Baňkování
4
Fotogalerie

Společný fond ministerstva zdravotnictví a čínské CEFC schválil minulý týden potřebné dokumenty. Stavba kliniky tradiční čínské medicíny v Hradci Králové za 270 milionů korun může začít.

Investice šanghajské CEFC do královéhradecké kliniky tradiční čínské medicíny nabrala zhruba rok zpoždění. Nyní mohou začít ostré přípravy. Poslední únorový den se totiž poprvé sešla správní rada Nadačního fondu Tradiční čínské medicíny, který bude kliniku v areálu Fakultní nemocnice Hradec Králové stavět. Ve fondu spolupracuje CEFC a ministerstvo zdravotnictví. CEFC do něj má jako zakladatel vložit 270 milionů korun na stavbu kliniky, z toho sto milionů již splatilo. 

Správní rada fondu minulý týden schválila plán a harmonogram výstavby kliniky. Počítá s dokončením v polovině roku 2019. Projekt kliniky má architekt Jan Hochman předložit do konce března. „Teď nastane schvalování územního rozhodnutí a stavebního povolení, během devíti měsíců se začne stavět,“ řekl deníku E15 člen správní rady fondu, náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula. Stavba by měla trvat zhruba osmnáct měsíců. 

Původně se mluvilo o zahájení výstavby loni na podzim. Chvíli ale trvalo vyjasnit, jak spolupráci fakultní nemocnice, zřizované státem, a soukromé společnosti CEFC, uchopit. Vláda loni schválila vznik zmíněného společného fondu, formalitami se celý proces zdržel.

„Z pohledu CEFC se jedná o projekt společenské odpovědnosti neziskového charakteru,“ uvedla výkonná viceprezidentka CEFC Group Europe Marcela Hrdá. „CEFC na stavbu nové kliniky tradiční čínské medicíny v Hradci Králové věnuje dar ve výši 270 milionů korun, z nichž sto milionů korun k pokrytí nákladů v průběhu prvního roku je již složeno na účtu fondu,“ dodala.

Kromě Hrdé a Prymuly jsou členy správní a dozorčí rady fondu mimo jiné další náměstci ministra zdravotnictví, předseda představenstva CEFC Group Europe Chau To Chan a místopředseda představenstva stejné společnosti Jaroslav Tvrdík. 

Ve Fakultní nemocnici Hradec Králové funguje od října 2015 ambulance tradiční čínské medicíny, která pacientům po vyloučení závažných potíží, které by potřebovaly léčbu na jiném oddělení, nabízí za přímou úhradu akupunkturu a čínské bylinky. Kromě toho byla v posledních letech prohloubena spolupráce mezi čínskými a českými medicínskými výzkumnými týmy.