Pro evidenci tržeb finanční správa využije současný daňový systém

Registrační pokladna

Registrační pokladna Zdroj: Pinkas Martin/Euro

Finanční správa místo nového systému využije pro technické řešení elektronické evidence tržeb současné systémy. Technické řešení evidence tržeb tak bude začleněna do nynějšího automatizovaného daňového informačního systému (ADIS), ve kterém funguje například daňový portál, daňové informační schránky nebo spisová evidence. Finanční správa o tom dnes informovala v tiskové zprávě.

„Uvedený způsob technické realizace projektu e-tržeb umožní snížení celkových nákladů na jeho vybudování a prvních pět let provozu nejméně o 250 milionů korun oproti původně rozpočtované částce 1,2 miliardy korun,“ uvedla mluvčí Finanční správy Petra Petlachová. Řešení je podle ní v souladu se zákonem o utajovaných informacích, dodavatel nynějšího systému totiž disponuje prověrkou na stupeň utajení „tajné“.

Správa dál uvedla, že rámci na provozu a přípravě evidence tržeb bude nadále spolupracovat se Státní pokladnou Centrem sdílených služeb (SPCSS). Firma zajistí některé provozní služby.

„Pro zabezpečení technického řešení bude využito otevřených výběrových řízení v oblasti dokoupení zbývající infrastruktury a vylepšení ADIS. S ohledem na výhradní autorská práva dodavatele ADIS bude upgrade zadán formou jednacího řízení bez uveřejnění, a bude představovat náklad maximálně 50 milionů korun,“ uvedla Petlachová.

Nový systém pro elektronickou evidenci tržeb měl podle původních plánů vytvořit a provozovat právě státní podnik SPCSS. Ministerstvo financí přitom bylo v minulosti kritizováno, že výběr provozovatele chtělo zadat bez veřejné soutěže.