Poslanci schválili zavedení EET. Opozice chystá ústavní stížnost

Ministr financí Andrej Babiš na mimořádné schůzi Sněmovny ke schvalování elektronické evidence tržeb.

Ministr financí Andrej Babiš na mimořádné schůzi Sněmovny ke schvalování elektronické evidence tržeb. Zdroj: ctk

Vládní koalice ve Sněmovně přes námitky opozice prosadila elektronickou evidenci tržeb. Opozice zřejmě kvůli tomu podá ústavní stížnost. Principem zákona je stálé propojení podnikatelů se servery daňové správy, jako první se asi od listopadu do ní zapojí hotely a restaurace. Evidence podle vlády zamezí daňovým únikům a přinese státu až 18 miliard korun ročně. Podle opozice znevýhodní drobné podnikatele.

Pro zákon o evidenci dnes hlasovala vládní koalice i část poslanců z klubu Úsvitu - Národní koalice a tři nezařazení poslanci. Komunisté se zdrželi, stejně jako člen klubu TOP 09 a Starostů Karel Tureček, který ale TOP 09 loni opustil.

Ostatní poslanci TOP 09 a Starostů a ODS na protest opustili sál. Zákony ještě musí schválit Senát a prezident, ale v Senátu má koalice většinu a prezident Miloš Zeman se už dříve za evidenci postavil. Prošel i doprovodný zákon, který mimo jiné přeřadí stravovací služby kromě podávání alkoholu z 21procentní sazby DPH do 15procentní.

Podnikatelé, kteří budou mít povinnost tržby evidovat, budou muset při zaplacení zboží či služby poslat finanční správě údaje o tržbě a vystavit zákazníkovi účtenku. Kupující si bude moci na internetu ověřit, zda prodejce údaje poslal. Vše má fungovat online, v reálném čase, a umožnit využití různých zařízení.

Jako první by měly začít evidenci používat ubytovací a stravovací služby, zřejmě od letošního listopadu. O čtvrtletí později by měly tržby evidovat i firmy z oboru velkoobchodu a maloobchodu a ve třetí fázi, od 16. měsíce po spuštění, se mají zapojit podnikatelé provozující ostatní činnosti - svobodná povolání, dopravu či zemědělství. Od 18. měsíce se jako poslední do evidence zapojí vybraná řemesla a výrobní činnosti.

Zavedení elektronické evidence tržeb patří mezi stěžejní projekty koalice. Ministr financí Andrej Babiš (ANO) řekl, že rezignuje, pokud evidence nebude fungovat a koalice jej vyzve k odchodu. Vláda si od zákona slibuje narovnání podnikatelského prostředí a omezení daňových úniků. Podle pravicové opozice ale evidence poškodí drobné podnikatele dalšími výdaji a administrativou a přinese riziko zneužití získaných dat.

Ekonomičtí odborníci i podnikatelské svazy ale evidenci podle ankety ČTK většinou vítají. „Je přínosem pro narovnání podnikatelského prostředí a poctivé podnikatele,“ uvedl prezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák. Podle odborníků může být užitečná, pokud se ji podaří bez problémů zavést.

„Méně pozitivní však je, že přináší další administrativní zátěž i poctivým podnikatelům,“ řekl Martin Diviš z poradenské firmy PwC ČR. Místopředseda Strany soukromníků České republiky Rudolf Baránek ale schválení evidence tržeb označil za ránu pro všechny živnostníky a řadu menších a středních firem a uvedl, že podpoří ústavní stížnost opozice.

Vláda předložila poslancům návrh zákona již loni v červnu, a začalo první čtení návrhů. Jen závěrečné schvalování trvalo kvůli obstrukcím opozice od konce listopadu do dneška. Koalice proto v lednu prosadila omezení řečnické lhůty poslanců na deset minut a možnost vystoupit jen dvakrát.

Úplné online napojení pokladen mají jen v Chorvatsku:EET v EvropěEET v Evropě|jaknaetrzby.cz

Při jednání Sněmovna ukončila navzdory námitkám opozice hodinu před polednem rozhodnutím koaliční většiny debatu o zavedení EET, do které byly přihlášeny desítky poslanců.

Členové opozičních TOP 09 a ODS opustili po procedurálním sporu na protest jednací sál. Šéf TOP 09 Miroslav Kalousek a předseda ODS Petr Fiala označili postup koalice za znásilnění parlamentní diskuse a jednacího řádu.

Fiala počítá se stížností k Ústavnímu soudu a slíbil, že jeho strana zákon zruší, pokud se v budoucnu dostane do vlády. Podobně chce postupovat i TOP 09 a ani podle předsedy poslaneckého klubu KSČM Pavla Kováčika nepostupovala koalice v úplném souladu s jednacím řádem a ústavou. Podle Babiše ale měla opozice dost prostoru k uplatnění výhrad vůči EET a ministr věří, že Ústavní soud dá za pravdu koalici.

Chronologie schvalování EET ve Sněmovně
Vláda předložila poslancům návrhy obou zákonů (o elektronické evidenci tržeb a souvisejícího změnového zákona) 4. června 2015. První čtení začalo 19. června, do druhého čtení propustili poslanci oba zákony 10. července. Druhé čtení začalo 18. září, skončilo 7. října.
Závěrečné schvalování EET:

Pátek 27. listopadu: poslanci pravicové opozice 4,5 hodiny přednášeli návrhy na změnu programu, takže se Sněmovna ke třetímu čtení vůbec nedostala. Schůzi ve 14:00 přerušila.

Pátek 11. prosince: koalice na tento den svolala mimořádnou schůzi ke třetímu čtení. Navzdory obstrukcím pravice prosadila hlasování o programu a schůze tak mohla formálně začít.

Pátek 18. prosince: pokračovalo třetí čtení. Rozprava trvala asi tři a půl hodiny. Pokračovaly obstrukce, došlo i na osobní invektivy.

Pátek 8. ledna 2016: pokračovaly obstrukce. Pozornost vyvolal místopředseda Sněmovny Petr Gazdík (TOP 09 a Starostové), když řekl, že se cítí být „částečně nalomen“ argumenty ministra financí Andreje Babiše.

Pátek 22. ledna: koalice schválila omezení řečnické lhůty na deset minut a možnost poslanců vystoupit jen dvakrát. Rozprava trvala pět hodin. Padaly v ní výrazy jako buzerace nebo šaškárna.

Pátek 29. ledna: Vládní koalice prosadila, že se závěrečné hlasování uskuteční ve středu 10. února. Opoziční ODS to označila za znásilnění parlamentní demokracie. Debatu provázely opět urážky. Ministr Babiš přinesl transparent s nápisem EET levnější pivo.

Středa 10. února: Sněmovna ukončila rozpravu a schválila oba zákony zavádějící EET. Pravice to označila za nedemokratický postup a za znásilnění jednacího řádu.

Bohumil Pečinka: Samonosná evidence tržeb