Program Severozápad vrátí Bruselu miliardy za dotační chyby

Omamný cinkot investorských milionů

Omamný cinkot investorských milionů Zdroj: Shutterstock.com

Zhruba 2,5 miliardy korun zřejmě zaplatí Regionální operační program Severozápad za dotační pochybení. Program je od loňska zastaven a jeho představitelé jsou vyšetřováni. Nyní chce Brusel vrátit pochybně investované peníze.

Brusel bude chtít vrátit část peněz, které poskytl do Regionálního operačního programu Severozápad. Jako důvod uvádí chybné rozdílení peněz na dotované projekty. Po urgencích ze strany Ústeckého a Karlovarského kraje sdělili zatím neoficiální stanovisko Evropské komise jejich představitelům zástupci ministerstva financí a ministerstva pro místní rozvoj. O rozhodnutí Evropské komise, jejíž komisaři nalezli pochybení nalezená v dotovaných projektech, informoval mluvčí dotačního úřadu Vojtěch Krump.

„Informaci o výši korekce jsme chtěli mít co nejdříve, abychom s ní seznámili zastupitelstva obou regionů i všechny, jejichž projektů se sankce týkají. Náměstci ministrů nás včera informovali, že MMR ČR pouze neoficiálně obdrželo dopis od Evropské komise, kterým je potvrzena výše korekce na úrovni deset procent za chybovost v systému hodnocení a 12,41 procent za chybovost v samotných projektech,“ uvedl náměstek hejtmana Karlovarského kraje a předseda Výboru Regionální rady ROP Severozápad Petr Navrátil.

Bývalý ředitel dotačního úřadu Severozápad Petr Kušnierz půjde za přijímání úplatků a zneužití pravomoci veřejného činitele na pět let do vězení. (zdroj Severozápad)Bývalý ředitel dotačního úřadu Severozápad Petr Kušnierz půjde za přijímání úplatků a zneužití pravomoci veřejného činitele na pět let do vězení. (zdroj Severozápad) | Severozapad

Bývalý ředitel dotačního úřadu Severozápad Petr Kušnierz půjde za přijímání úplatků a zneužití pravomoci veřejného činitele na pět let do vězení.

„Už nyní jednáme s ministerstvy o možnostech krajů podílet se na případném uhrazení plošné korekce. Bude samozřejmě záležet i na dohodě zástupců obou regionů,“ uvedl v tiskovém prohlášení Navrátil.

„Pokud se výše sankcí potvrdí, oba kraje se budou snažit situaci zvládnout tak, aby řešení co nejméně zasáhlo krajské rozpočty a aby přispělo k co nejrychlejší obnově chodu ROP Severozápad,“ sdělil Krump z dotačního úřadu.

Program je od loňska zastaven kvůli podezřelým finančním operacím. Poslední ředitel úřadu Pavel Markvart je, stejně jako jeho předchůdci, vyšetřován kvůli podezření z korupce při rozdělování peněz. V Ústeckém a Karlovarském kraji měl úřad rozdělit 19 miliard korun. Zhruba 16 miliard už rozdělil, z toho asi 11 miliard proplatil.