Protesty zemědělců ONLINE: Evropská komise slibuje zjednodušit předpisy

Protest zemědělců na Vysočině. (22.2.2024)

Protest zemědělců na Vysočině. (22.2.2024) Zdroj: ČTK / Pavlíček Luboš

Protest zemědělců na hraničním přechodu  Chotěbuz – Cieszyn. (22.2.2024)
Protest zemědělců na hraničním přechodu  Chotěbuz – Cieszyn. (22.2.2024)
Protesty zemědělců v Praze
Mezinárodní protest zemědělců na hraničním přechodu Hodonín/Holíč
Mezinárodní protest zemědělců na hraničním přechodu Hodonín/Holíč
18
Fotogalerie

Čeští zemědělci protestovali proti byrokracii a ekologickým požadavkům v zemědělství a proti dovozu ze zemí mimo Evropskou unii. S až stovkami traktorů v jednotlivých krajích zpomalovali dopravu ve městech, na hlavních silnicích a u hraničních přechodů. Tam se setkali s protestujícími kolegy z dalších středoevropských zemí. Ministr zemědělství Marek Výborný uvedl, že s výhradami farmářů souhlasí. Evropská komise v reakci na protesty slíbila zjednodušení předpisů pro zemědělce.

Ministr zemědělství Marek Výborný v úterý promluvil před ministerstvem zemědělství:

Video placeholde
Ministr Marek Výborný promluvil před ministerstvem zemědělství (19. února 2024) • Blesk.cz - Daniel Šesták

Online přenos

Online přenos

22. února 2024 · 19:05

Evropská komise mimo jiné navrhuje:

Zmírnit požadavky na zachování trvalých travních porostů, aby zmírnila ztrátu příjmů, kterou to znamená pro bývalé chovatele hospodářských zvířat, kteří přešli na pěstování jiných plodin.

Vyjasnit používání pojmů „vyšší moc“ a „mimořádné okolnosti“, aby se zamezilo postihům zemědělců za nedodržení podmínek společné zemědělské politiky.

Zjednodušit metodiku kontrol s cílem snížit až o 50 procent počet návštěv zemědělských podniků prováděných vnitrostátními správními orgány.

 

22. února 2024 · 18:35

Evropská komise chce zjednodušit předpisy pro zemědělce

Evropská komise představila návrhy na zjednodušení administrativní zátěže pro zemědělce a další opatření, která mají zmírnit tlak, jemuž zemědělci čelí. Chtěla by mimo jiné zjednodušit některé podmínky, které musí farmáři v Evropské unii splňovat pro získání dotací, či snížit počet kontrol v zemědělských podnicích až o 50 procent. V pondělí se návrhy budou zabývat ministři zemědělství 27 členských států EU, kteří se sejdou v Bruselu.

22. února 2024 · 15:43

Německý parlament znovu zamítl dodání střel Taurus na Ukrajinu

Německý Spolkový sněm znovu odmítl dodávku raket dlouhého doletu Taurus na Ukrajinu. Rakety Taurus mohou zasahovat cíle na vzdálenost 500 kilometrů a někteří němečtí představitelé vyjadřují obavy, že by je Ukrajina mohla používat k útokům na ruské území. Proti dodávkám Spolkový sněm hlasoval i v lednu.

Kyjev Německo o střely žádá už řadu měsíců. Ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba na nedávné konferenci v Mnichově řekl, že věří, že Německo nakonec střely Taurus jeho zemi dodá. „To, že neslyšíme jasné ne, je odpověď sama o sobě,“ uvedl. Německý kancléř Olaf Scholz se o víkendu přímé odpovědi na otázky novinářů ohledně dodávek těchto střel na Ukrajinu vyhnul.

22. února 2024 · 14:55

Ukrajinu je třeba nadále podporovat, reagoval ministr zemědělství Marek Výborný na výhrady zemědělců proti bezcelní dohodě EU s Ukrajinou. Dohoda v červnu vyprší a bude se jednat o jejím prodloužení, podle Výborného je potřeba změnit její podmínky tak, aby ukrajinští zemědělci dovážející se produkty do EU museli plnit stejné podmínky jako farmáři ze zemí Evropské unie.  

22. února 2024 · 14:12

Výborný souhlasí s výhradami demonstrantů

„Ztotožňuji se s výhradami farmářů, kteří dnes v Evropě protestují,“ prohlásil ministr zemědělství Marek Výborný na tiskové konferenci. Dodal, že díky tomu cítí silnou podporu před pondělním mimořádným jednáním unijních ministrů zemědělství.

Vláda podle ministra už ve středu rozhodla například o vyšší podpoře pro pěstitele biozeleniny a jahod v biozemědělství. 

22. února 2024 · 14:04

Částečná blokáda na hraničního přechodu v Chotěbuzi na Karvinsku skončila. Zemědělstvý protest byl podle policie poklidný a nikde nezpůsobil úplnou neprůjezdnost silnic.

22. února 2024 · 13:07

Protestů ve středních Čechách se účastnilo asi 300 zemědělských strojů

Protestů ve středních Čechách se účastnilo asi 300 zemědělských strojů, nejvíce ne Kolínsku a Kutnohorsku. Velké dopravní problémy nebyly, řekla policejní mluvčí Vlasta Suchánková. Zásadní část protestu se odehrála jízdou přibližně tříkilometrové kolony více než 160 traktorů a dalších vozidel, která přejela z Kutné Hory do Kolína. Na vozech byly transparenty volající například po selském rozumu a redukci byrokracie. V Kolíně trval protest přibližně půl hodiny, poté se zemědělci rozdělili a odjeli do různých směrů.

Po celou dobu dnešních protestů situaci na středočeských silnicích hlídali policisté. „Nedocházelo k problémům,“ doplnila Suchánková. V regionu vyjely například také desítky traktorů z Benešovska a Mladoboleslavska.

22. února 2024 · 12:50

Protestující sedláci částečně zablokovali hraniční přechod na Chomutovsku

Protestní kolony zemědělských strojů z ČR i Německa dorazily na hraniční přechod Hora Sv. Šebestiána - Reitzenhain. Z ČR přijelo asi 100 strojů, z Německa asi 60. Z české strany je neprůjezdný. Bude tomu tak po dobu, než si zemědělci předají dary. Odhadli to na půl hodiny. Češi obdarují Němce například jablky a pivem ze Žatecka. Gestem chtějí upozornit na to, že problémy, které vedly farmáře k uspořádání protestů, se týkají celé Evropské unie.

Vozidla ověšená českými vlajkami z české strany vyjela z letiště Březno. Někteří zemědělci si na traktory či valníky připevnili transparenty. Například „Krávy nevypnu ON/OFF“ nebo „Cena naší pšenice = konec české vesnice“, který upozorňuje na nízké výkupní ceny ve srovnání s inflací a vysokými náklady. Němci mají na strojích rovněž hesla, jedno hlásá například „Zastavte to šílenství!“ Při setkání zemědělců zazněly státní hymny obou zemí.

22. února 2024 · 12:46

Na Vysočině způsobily jízdy zemědělců kolony na silnicích, policie nezasahovala

Na Vysočině způsobily dnešní protestní jízdy zemědělců na hlavních silnicích v některých místech i několikakilometrové kolony aut. Například na Pelhřimovsku se 113 strojů pohybovalo na tazích 34 a 19, na Jihlavsku jezdily traktory i směrem na Znojmo, v Havlíčkově Brodě zpomalovaly provoz na novém čtyřkilometrovém obchvatu. Dvouhodinový protest končil v poledne. Policie nemusela do 12:00 řešit žádnou mimořádnou událost, řekla policejní mluvčí Dana Čírtková.

Policisté jízdy zemědělské techniky monitorovali. Na integrovaném operačním středisku si stěžoval na pomalou jízdu v koloně jeden řidič, uvedla mluvčí.

Organizátoři protestu uváděli, že se snažili nechávat mezi stroji rozestupy, aby auta mohla předjíždět.

22. února 2024 · 12:43

Zemědělci uzavřeli na víc než hodinu hraniční přechod na Slovensko v Hodoníně

Déle než hodinu dnes řidiči nemohli projet z Česka na Slovensko nebo naopak na hraničním přechodu mezi Hodonínem a slovenskou Holíčí. Důvodem byl protest zemědělců, který byl ohlášený na dvě hodiny od 10:00. Po dobu blokády policisté dopravu odkláněli z české strany přes Sudoměřice.

Ještě před ohlášeným začátkem protestní akce v 10:00 zastavili zemědělci provoz na hraničním přechodu na Slovensko v Hodoníně. Pomalu jedoucí stroje komplikovaly příjezd do Hodonína už kolem 9:00, na hranicích zastavily asi o půl hodiny později a kolonu nebylo možné projet. Policie dopravu odkláněla.

22. února 2024 · 12:41

Protestující zemědělci u Hrádku n. N. na Liberecku žádali větší podporu vlády

Vládo přestaň s námi „orat“, Poslední naděje, Za udržitelnost zemědělství v celé Evropě, České potraviny bez zemědělců nebudou. S těmito transparenty dnes protestovali zemědělci u starého hraničního česko-polského přechodu v Hrádku nad Nisou na Liberecku. Přijeli z celého Libereckého kraje se zhruba 75 traktory a další technikou.

„Už to dělám 30 let, prakticky od školy. Když jsem začínal v zemědělství, tak všechno fungovalo. Ale poslední dobou už nic nefunguje,“ zdůvodnil traktorista Roman Petrovka z Brniště na Českolipsku, proč se do protestu zapojil. Chtěl by, aby vláda více podporovala domácí zemědělství.

22. února 2024 · 12:40

Protesty zemědělců v Evropě jsou zatím spíše menšího rozsahu, dopravu neblokují

Protesty evropských zemědělců se od rána konají v poměrně omezeném rozsahu a nezpůsobují dopravní kolapsy. Polská média informují o protestech na dálničních tazích po celé zemi i na hraničním přechodu do České republiky Cieszyn-Boguszowice. Ve Francii asi 30 traktorů blokuje logistický sklad firmy Leclerc poblíž Lyonu, uvedla stanice BFM TV. Řecko pak dnes patří hlavně protestujícím včelařům, kteří i v centru Atén žádají po vládě jasnější pravidla pro označování medu, píše server ERT.

Polští zemědělci protestují už třetím dnem a blokují dálnici mezi Vratislaví a Poznaní. Blokáda je nepřetržitá a podle organizátorů bude pokračovat až do příštího čtvrtka. U Olawy traktory jezdí po dálnici a blokují sjezdy, samotná silnice je ale průjezdná, píše server tuwroclaw.

22. února 2024 · 11:47

Traktory při protestu omezily provoz na silnici ke starému přechodu v Hrádku

Traktory při dnešní protestní akci zemědělců zablokovaly po 10:30 jeden jízdní pruh silnice ke starému hraničnímu česko-polskému přechodu v Hrádku nad Nisou. Stojí jich tam asi 70. Policie dopravu ve směru od Česka odklání k novému hraničnímu přechodu. ČTK to řekl mluvčí policie Vojtěch Robovský.

Do Hrádku se dnes ráno vydaly dvě skupiny protestujících zemědělců. Jedna skupina jela z Hodkovic nad Mohelkou na Liberecku a druhá se na cestu vydala z Brniště na Českolipsku. "Nezaznamenali jsme při jejich přesunu žádné závažnější prohřešky," dodal Robovský. Protestní akce na hraničním přechodu by měla trvat zhruba do 12:00.

22. února 2024 · 10:57

K hranicím se Slovenskem, Polskem a Německem dnes v ČR na protest proti politice EU podle Agrární komory vyrazilo asi 3000 kusů zemědělské techniky.

22. února 2024 · 10:49

Zemědělci uzavřeli z české strany hraniční přechod na Slovensko v Hodoníně

Ještě před ohlášeným začátkem protestní akce v 10:00 zastavili zemědělci provoz na hraničním přechodu na Slovensko v Hodoníně. Pomalu jedoucí stroje komplikovaly příjezd do Hodonína už kolem 9:00, na hranicích zastavily asi o půl hodiny později a kolonu nebylo možné projet.

Několik stovek strojů zdobí většinou české a někdy i moravské vlajky. Někteří zemědělci na traktory vylepili plakátky formátu A4 shrnující důvody protestu. Ten se koná na řadě míst Česka, hlavní akce se ale koná v Hodoníně.

22. února 2024 · 10:30

Na hraniční přechod Hora Sv. Šebestiána vyjíždí okolo 100 zemědělců

Zhruba 100 zemědělců jede v protestní koloně na hraniční přechod Hora Svatého Šebestiána na Chomutovsku. Na místě se setkají s dalšími desítkami německých kolegů. Chtějí si vzájemně předat dary, během té doby, zhruba od 12:00, bude hraniční přechod zcela neprůjezdný. ČTK to řekl jeden z pořadatelů protestu Jakub Bodnárik.

„Ve své podstatě se s tím počítalo. Německá strana blokádu ohlásila asi před dvěma dny,“ doplnil Bodnárik. Zemědělec je i ředitelem společnosti Agrocom Hrušovany na Chomutovsku. Původně Bodnárik odhadoval příjezd asi 80 strojů, nakonec jich dorazilo víc. „Podle mě je to známka toho, že ti zemědělci jsou opravdu nespokojení a bijí na poplach, volají o pomoc,“ dodal. Protestu se podle něj účastní ředitelé velkých podniků i soukromníci. Podle zjištění ČTK sedlákům vadí zejména podmínky Green Dealu a nízké výkupní ceny.

22. února 2024 · 10:21

Před 10:00 zastavily traktory provoz z Hodonína do slovenské Holíče. Jsou jich tam stovky. Protesty se konají po celém Česku i v dalších zemích EU.

22. února 2024 · 10:00

Slovenští zemědělci protestní jízdou podpořili akce proti agrární politice EU

Slovenští zemědělci dnes dopoledne vyjeli s traktory na protestní jízdu po silnicích v celé zemi. Podpořili tak akce evropských kolegů proti agrární politice Evropské unie. Největší protest zemědělců v novodobé historii Slovenska zorganizovaly přední stavovské organizace farmářů.

Slovenská zemědělská a potravinářská komora (SPPK) krátce po začátku protestu uvedla, že na silnicích bylo téměř 2200 traktorů. Začátek akce naplánovala až po skončení hlavní ranní dopravní špičky.

Policie doporučila motoristům, aby v době jízdy kolon zemědělské techniky využili alternativní trasy. Organizátoři předem zveřejnili harmonogram a místa přejezdu traktorů a další zemědělské techniky. Ohlásili také protest s českými a polskými kolegy shodně na jednom z hraničních přechodů s těmito sousedními zeměmi Slovenska. Podle policie jedna z kolon zemědělské techniky směřovala do centra Bratislavy.

22. února 2024 · 10:00

Farmáři z Plzeňska jedou na přechod Folmava protestovat proti politice EU

Na protestní jízdu proti agrární politice EU vyrazilo za hustého dešrě z Mrákova na Domažlicku přes 40 traktorů s českými vlajkami, více než půlkilometrová kolona. Směřují na hraniční přechod Folmava. Na mezinárodní silnici I/26 do Německa vyjedou u České Kubice. Hlavní tah z Kubice na Folmavu bude zhruba na půl hodinu až hodinu v obou směrech uzavřený. Na Folmavě se přidají bavorští farmáři, zatím nenení jasné, kolik jich bude, řekl ČTK ředitel domažlické Agrární komory (AK) Ludvík Jírovec.

„Vyrážíme z Mrákova a pojedeme po silnicích nižších tříd na Maxov, Spálenec, Českou Kubici, kde vyjedeme na hlavní silnici (mezinárodní tah I/26 z Plzně přes Domažlice do Německa) a dojedeme na hraniční přechod Folmava, vpředu a vzadu budeme mít blikající vozy,“ uvedl Jírovec. Na cestě se mají přidat další vozy. Kolona by měla dorazit na hranice v 10:00. Zpáteční cesta povede na kruhový objezd v Draženově, kde se vozidla otočí a vyrazí zpět na Českou Kubici a pak na Spálenec, Maxov a Mrákov. Kolona má jet plynule a nebude nikde stát.

22. února 2024 · 09:59

Na letiště Březno na Chomutovsku se začínají sjíždět protestující sedláci

Na letiště Březno na Chomutovsku se začínají sjíždět protestující sedláci. V čele kolony zemědělských strojů je traktor s nápisem „Za udržitelnost zemědělství v celé Evropě“, zdobí ho česká vlajka. Dorazit by mělo zhruba 80 zemědělců. Pojedou přes obchvat kolem Chomutova a zamíří k hraničnímu přechodu Hora Sv. Šebestiána, kam má přijet asi 40 kolegů z Německa.

Na akci dohlíží policie. Policejní mluvčí Miroslava Glogovská nicméně informovala, že policisté přijali dopravně bezpečnostní opatření. Lze očekávat, že budou hlídky na cestě k hraničnímu přechodu a v jeho okolí.

22. února 2024 · 09:58

Protestní kolony zemědělců v Libereckém kraji vyjely k Hrádku nad Nisou

Do dnešní protestní blokády farmářů se v Libereckém kraji zapojili zemědělci se zhruba 60 až 70 traktory a další zemědělskou technikou. Rozdělení jsou na dvě částí, jedna skupina vyjela po 9:00 z Hodkovic nad Mohelkou na Liberecku a cestou se k ní přidají další zemědělci, druhá skupina jede z Brniště na Českolipsku. Setkají se na hraničním přechodu u česko-polské hranice v Hrádku nad Nisou na Liberecku, kde zůstanou zhruba do 12:00. ČTK to dnes řekl předseda Regionální agrární rady Libereckého kraje Robert Erlebach.

„Není cílem jakkoliv znepříjemnit život lidem, ale především upozornit české i evropské politiky na problémy farmářů. Ti se potýkají s nízkými výkupními cenami komodit a zároveň vysokými náklady, které ještě rostou kvůli řadě populistických politických rozhodnutí. Zemědělci jsou z této bezvýchodné situace zoufalí a neví, co mají čekat v blízké budoucnosti, natož v té vzdálené,“ uvedl Erlebach.

22. února 2024 · 09:55

Protestní kolony zemědělců v Libereckém kraji vyjely k Hrádku nad Nisou

Do dnešní protestní blokády farmářů se v Libereckém kraji zapojili zemědělci se zhruba 60 až 70 traktory a další zemědělskou technikou. Rozdělení jsou na dvě částí, jedna skupina vyjela po 9:00 z Hodkovic nad Mohelkou na Liberecku a cestou se k ní přidají další zemědělci, druhá skupina jede z Brniště na Českolipsku. Setkají se na hraničním přechodu u česko-polské hranice v Hrádku nad Nisou na Liberecku, kde zůstanou zhruba do 12:00. ČTK to dnes řekl předseda Regionální agrární rady Libereckého kraje Robert Erlebach.

„Není cílem jakkoliv znepříjemnit život lidem, ale především upozornit české i evropské politiky na problémy farmářů. Ti se potýkají s nízkými výkupními cenami komodit a zároveň vysokými náklady, které ještě rostou kvůli řadě populistických politických rozhodnutí. Zemědělci jsou z této bezvýchodné situace zoufalí a neví, co mají čekat v blízké budoucnosti, natož v té vzdálené,“ uvedl Erlebach.

22. února 2024 · 09:55

Do měst v Olomouckém kraji vyrazili zemědělci se stovkami traktorů

Několik stovek traktorů dnes ráno v Olomouckém kraji vyjelo z areálů zemědělských podniků do čtyř okresních měst, v jejichž ulicích budou zemědělci protestovat proti agrární politice Evropské unie i dovozu levných zemědělských komodit ze zahraničí. Zemědělské stroje projedou Olomoucí, Prostějovem, Šumperkem a Přerovem po stanovených trasách, řidiči musí v době protestu počítat s možnými komplikacemi na silnicích. Z Jeseníku zemědělci vyrazili na hraniční přechod s Polskem, kde se setkají s polskými kolegy. Protest organizují Agrární komora České republiky a Zemědělský svaz ČR.

Protestní akce dnes zemědělci pořádají v Česku, na Slovensku, v Maďarsku, Polsku a některých pobaltských a balkánských státech. Jejich požadavky zahrnují kompenzace pro zemědělce za dodržení nových pravidel souvisejících s ochranou životního prostředí, úlevy v byrokracii, zpřehlednění dotačního systému a také lepší regulaci ukrajinské produkce mířící na unijní trh.

22. února 2024 · 08:17

Kolem 100 zemědělských strojů vyrazilo na protestní jízdu z Kutné Hory do Kolína

Na protestní jízdu proti agrární politice Evropské unie se dnes ráno po 07:30 od areálu společnosti Obila v kutnohorském Karlově vydalo kolem 100 traktorů a další zemědělské techniky z Kolínska a Kutnohorska. Zemědělci se tak připojují ke společným evropským protestům. Protestní jízdy se dnes konají po celém Česku, na hranicích se Slovenskem, Polskem a Německem a také v ulicích a okolí velkých měst. Hlavní protest je plánovaný od 10:00 do 12:00. Vyrazit by podle Agrární komory ČR mělo více než 2000 zemědělských strojů, ve Středočeském kraji zhruba 320.

Traktory se v koloně pohybují zhruba třicetikilometrovou rychlostí. „Jsme si vědomi toho, že dopravu budeme značně zdržovat, ale už jsme zoufalí a potřebujeme se nějak ozvat, protože to, co na nás jde z Evropy, nám život hodně ztěžuje,“ řekl předseda kolínské agrární komory a místopředseda Zemědělské akciové společnosti (ZAS) Bečváry Vojtěch Kšírl.

Z Kutné Hory se stroje vybavené transparenty a vlajkami společně přesouvají po silnici I/38 do Kolína, kde se na kruhovém objezdu po průjezdu Havlíčkovou ulicí rozdělí do různých směrů. „Kutnohorští pojedou na Kačinu, část kolínských na Křečhoř, ale i do jiných směrů,“ řekl Kšírl. Do Kolína míří od Poděbrad také kolem 30 strojů z Nymburska.