Proti nachlazení čínskou medicínou: hradecká nemocnice hazarduje se svým jménem, varuje šéf komory

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Anna Vackova, E15

Ambulance tradiční čínské medicíny (TCM) ve Fakultní nemocnici Hradec Králové zahájila program prevence nachlazení za využití metod tradiční čínské medicíny. Provázanost fakultní nemocnice s ambulancí tradiční čínské medicíny ale kritizuje Česká lékařská komora (ČLK).

"Ostuda pokračuje. Žádní šarlatáni na půdu zdravotnických zařízení nepatří a na akademickou půdu už vůbec. Mrzí mě, že Fakultní nemocnice Hradec Králové, která je špičkovým zdravotnickým pracovištěm, kvůli finančnímu prospěchu několika lidí hazarduje se svým dobrým jménem," řekl dnes prezident ČLK Milan Kubek.

Ambulance TCM, která v hradecké nemocnici funguje od podzimu 2015, dosud ošetřila přes dva tisíce pacientů. "Každý pacient je nejprve celkově vyšetřen českým lékařem. Ve spolupráci s čínským specialistou je pak určen diagnostický a léčebný závěr z hlediska tradiční čínské medicíny, na jehož základě pak probíhá léčebný postup," uvedl Jakub Sochor z fakultní nemocnice v Hradci.

Podle vedoucího Česko-čínského centra TCM v Hradci Králové tradiční čínská medicína přispívá k podpoře imunitního systému. "Mnoho lidí s příchodem zimy trápí opakující se respirační onemocnění. Mezi metody prevence a léčby patří akupunktura, podávání bylin, dietetika, čínská masáž tuina a cvičení čchi-kung," uvedl Musil. Pacienty s potížemi způsobenými sníženou funkcí imunitního systému v ambulanci TCM léčili již v minulosti. "Po aplikaci metod tradiční čínské medicíny většina z nich potvrzovala zlepšení celkového zdravotního stavu a menší počet akutních respiračních onemocnění," doplnil Musil.

Milan Kubek to považuje za nesmysl. "Jde o šarlatánství, podvodníci budou vždy a lidská hloupost, ale i zoufalství jsou také věčné. Takzvaná tradiční čínská medicína je kšeft několika lidí napojených na čínské kruhy," dodal.

V hradecké ambulanci TCM pracují tři lékaři, dva čínští a jeden český. Vyšetření a léčbu si pacienti platí sami, zdravotní pojišťovny na ně nepřispívají. Hradecká nemocnice ve spolupráci s čínskou společností CEFC připravuje výstavbu kliniky TCM za 300 milionů korun. S výstavbou by se mělo začít začátkem příštího roku.