Prudké zdražení. Ceny nových bytů v Praze vyskočily skoro o pětinu

ilustrační foto bytového projektu

ilustrační foto bytového projektu Zdroj: Kuchar &Thein

Ceny nových prodaných bytů v Praze vzrostly na konci června meziročně o 18,7 procenta na 65 922 korun za metr čtvereční. Mezičtvrtletně se zvýšily téměř o deset procent. Developeři v prvním pololetí prodali 3350 bytů, meziročně zhruba o 300 více. Vyplývá to ze společné analýzy firem Trigema, Skanska Reality a Central Group.

Počet dostupných bytů se výrazně snížil ze 7000 na konci 1. pololetí 2015 na aktuálních 4650, tedy zhruba o třetinu. Počet aktivních developerských projektů se meziročně snížil o 38 procent na 246. „Snižující se nabídka nových bytů je jedním z hlavních důvodů, proč se nyní v tak hojné míře prodávají i dražší bytové jednotky. Nabídka nepokrývá ani tři čtvrtiny roční poptávky. Připravit developerský projekt až do fáze realizace je v tuto chvíli čím dál obtížnější. Developeři takto dramaticky nezdražují. Z nabídky ale mizí ty levnější byty,“ uvedl předseda představenstva Trigemy Marcel Soural.

Podle údajů Českého statistického úřadu se v Praze v prvních pěti měsících začalo stavět 515 bytů v bytových domech, meziročně o 65,4 procenta méně. V březnu zde stavaři zahájili 12 bytů, v dubnu čtyři a v květnu 17.

Schválený metropolitní plán podle Sourala dává jasný signál, že by se do budoucnosti Praha neměla příliš rozšiřovat, ale spíše by se měla zahušťovat stávající zástavba. „Tak je to obvyklé i jinde ve světě,“ doplnil. Ve srovnání s řadou dalších středoevropských měst, jako jsou například Mnichov, Berlín nebo Vídeň, tempo výstavby i povolování novostaveb v Praze podle studie zaostává. Ve Varšavě se staví dokonce třikrát více nových bytů.

jasně vidíme, že nízký objem i tempo výstavby povede k dalšímu zdražování


„Pokud k porovnání tempa výstavby přidáme aktuální data o vývoji cen, jasně vidíme, že nízký objem i tempo výstavby povede k dalšímu zdražování,“ dodal partner poradenské společnosti KPMG Pavel Kliment. Podle Sourala je další příčinou růstu průměrných cen to, že někteří developeři v poslední době na trh uvádějí stovky nových bytů, jejichž průměrná cena za metr čtvereční již nyní převyšuje 80 tisíc korun.

Ve druhém čtvrtletí developeři v hlavním městě prodali 1750 nových bytů, což je podobný počet jako v předchozích kvartálech. Za první pololetí prodali 3350 bytů. „Oproti minulému roku jsou však skutečné prodeje za druhé čtvrtletí ještě vyšší, zhruba o 300 jednotek. Je to proto, že loni byly do analýz zahrnovány ještě byty u projektů, které neměly územní rozhodnutí. Takové byty už od letoška do analýz nepočítáme,“ doplnil Soural.

V loňském roce se na statistikách podílel Ekospol, letos ho vystřídal Central Group. Podle údajů Ekospolu, který do statistik počítá i prodané byty bez vydaného územního rozhodnutí, developeři v Praze ve 2. čtvrtletí prodali 1998 nových bytů.