Průzkum: Lidé jsou spokojeni s programem vlády, ne s jejím složením

Zleva předseda hnutí ANO Andrej Babiš, předseda ČSSD Bohuslav Sobotka a předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek vystoupili.

Zleva předseda hnutí ANO Andrej Babiš, předseda ČSSD Bohuslav Sobotka a předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek vystoupili. Zdroj: ctk

Lidé jsou převážně spokojeni s programem vlády Bohuslava Sobotky (ČSSD). Vyplývá to z průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM). V menší míře panuje také spokojenost s jeho osobou a s činností kabinetu. Nespokojenost naopak mírně převažovala v případě komunikace vlády s veřejností a s personálním složením vládního týmu.

Přesto si ale současná koaliční vláda v porovnání s předchozími českými kabinety „stojí u české veřejnosti relativně dobře“, konstatovalo CVVM ve výsledcích průzkumu, které dnes zveřejnilo. Podle něj byla v minulosti ve všech ohledech významně lépe hodnocenou pouze „nestranická“ překlenovací vláda Jana Fischera.

Srovnatelně se Sobotkovým kabinetem byl na počátku svého vládnutí v roce 2002 hodnocen tým Vladimíra Špidly (ČSSD), o dva roky později byl už ale vnímán výrazně kritičtěji. Kritičtější byli lidé i k dalším sociálnědemokratickým vládám Miloše Zemana v roce 1999 a Jiřího Paroubka v roce 2005. Paroubek byl ovšem lépe vnímán jako premiér, než je Sobotka. Nejmenší spokojenost panovala loni s vládou Petra Nečase (ODS)

S programem Sobotkovy vlády bylo podle průzkumu, který byl prováděn v první polovině května, spokojeno 53 procent dotázaných. Necelá pětina respondentů (17 procent) se k programu Sobotkovy vlády nedokázala konkrétně vyjádřit, podotklo CVVM. S osobou premiéra vyjádřilo spokojenost 48 procent dotázaných, přičemž nespokojeno bylo 43 procent lidí a zbývajících devět procent se nedokázalo rozhodnout. Stejně tak s činností vlády bylo nespokojeno 43 procent dotázaných, spokojenost tlumočilo v průzkumu 46 procent lidí a 11 procent zůstalo nerozhodnuto.

Negativa vlády? Komunikace s veřejností

Nespokojenost převažovala v případě hodnocení komunikace vlády s veřejností. Negativně ji vnímalo 46 procent dotázaných, spokojeno bylo 42 procent a zbývajících 12 procent patřilo nerozhodnutým. Nejméně lidé schvalovali personální složení vlády. Spokojeno s ním bylo 40 procent lidí, zatímco přesně polovina dotázaných byla nespokojena. Podobně jako při předchozích otázkách se desetina lidí nepřiklonila ani k jednomu z těchto hodnocení.

Mezi nejspokojenější patřili podle očekávání přívrženci ČSSD a hnutí ANO, kteří ale v hodnocení osoby premiéra patřili k průměru, uvedlo CVVM. Mezi nejvíce nespokojené patřili podle něj ve všech ohledech podporovatelé TOP 09. Regionálně patřili lidé v Jihomoravském kraji a na Vysočině mezi více spokojené s programem vlády, s její komunikací a s jejím předsedou. „Naopak nespokojenější s činností vlády a s jejím předsedou jsou Pražané,“ dodalo CVVM.