První české bitevníky L-159 dorazily do Iráku

Aero L-159 Alca

Aero L-159 Alca Zdroj: CC BY-SA 2.0: Milan Nykodym

Do Iráku dnes z Česka dorazily první letouny L-159. Oznámil to ministr obrany Martin Stropnický. Armáda v rámci obchodu vyřadila celkem 15 nepotřebných strojů, ze kterých Aero Vodochody zkompletovalo 12 letadel pro irácké letectvo. Zbylé tři rozebralo na náhradní díly.

„Dnes byly Iráku předány první L-159. Po letech neúspěchů se nám podařilo tento obchod zrealizovat,“ uvedl ministr. Předání letadel potvrdilo i Aero Vodochody. „Můžeme potvrdit, že si irácká strana převzala první dodávku letadel L-159. Jakékoliv detaily kontraktu ani termíny dalších dodávek nebudeme komentovat,“ řekl mluvčí Penty, která Aero vlastní, Ivo Mravinac.

O termínu dodávky bitevníků jako první informoval s odkazem na bezpečnostní výbor iráckého parlamentu deník E15. Podle výboru irácká armáda české stroje okamžitě po dodání nasadí do bojů proti Islámskému státu.

O letouny L-159 projevoval Irák zájem řadu let, vleklá jednání obou vlád a vodochodského výrobce skončila teprve loni v srpnu a kabinet Bohuslava Sobotky obchod posvětil letos v březnu. Aero bitevníky od české armády nejprve koupilo a poté je prodalo Iráku. Takový postup vyžaduje zákon.

Podnik zajistil uvedení letounů do provozuschopného stavu, doplnil výzbroj a zabezpečil také výcvik pilotů i pozemního personálu. České ministerstvo obrany podle dřívějších informací vyinkasovalo za letouny pro Irák celkem 750 milionů korun. Samo Aero však nezveřejnilo, kolik za transakci dostalo.

Ministerstvo obrany se dlouhodobě snaží prodat zhruba tři desítky nepotřebných letounů. Vedle Iráku by měla 21 cvičných letounů koupit americká firma Draken International. Z toho osm převezme ještě letos.

Za celkem 72 bitevníků L-159 armáda v minulosti zaplatila 51 miliard korun, nyní využívá 24 strojů. Za peníze utržené při prodeji nepotřebných letounů nechá armáda přestavět tři stroje L-159 ze zakonzervovaných zásob z jednomístných na dvojmístné.