Rampula žaluje Mečla, Pospíšil pohrozil odchodem

Jiří Pospíšil

Jiří Pospíšil Zdroj: profimedia.cz

Obvinění střídá obvinění a napětí mezi státními zástupci vrcholí. Vrchní pražský státní zástupce Vlatimil Rampula chce žalovat svého předchůdce Stanislava Mečla za neoprávněné vniknutí do kanceláře náměstka Libora Grygárka. Vrchní státní zástupce Zeman naopak viní Rampulu z účelového zneužití utajovaných informací. Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil chystá kasační stížnost, pokud by Rampula zůstal ve funkci, zřejmě z ministerstva odejde.

Vlastimil Rampula, staronový pražský vrchní státní zástupce chce podat trestní oznámení kvůli tomu, že podle něj do kanceláře jeho náměstka Libora Grygárka vnikli v noci 17. února dva cizí lidé. Doprovodil je tam Rampulův předchůdce Stanislav Mečl, řekl státní zástupce novinářům.

Mečl v reakci na tiskovou konferenci označil krok svého nástupce za účelovou skandalizaci. “ Předem jsem avizoval, že budu nyní čerpat dovolenou. Žádnou výzvu k vysvětlení záběrů jsem od pana Rampuly neobdržel, přestože zná mé telefonní číslo a mohl mi zavolat. Pokud by měl zájem se něco dozvědět tak mohl. K těm záběrům mohu říci jen to, že se skutečně jednalo o příslušníky Policie ČR,“ uvedl Mečl.

Že šlo o akci bezpečnostních složek v České televizi potvrdil i nejvyššíí státní zástupce Pavel Zeman s tím, že Rampula účelově zveřejnil informace, které měly zůstat tajné. Dále uvedl, že k případnému postihu Rampuly se vyjádří později.

Rampula na tiskové konferenci naznačil, že si neznámá dvojice mohla ze státního zastupitelství něco odnést. Nezaznamenal však prý zatím žádnou ztrátu. Incident označil Rampula za narušení bezpečnosti vrchního soudu a státního zastupitelství.

Vrchní státní zástupce Vlastimil Rampula oznámil 24. února na tiskové konferenci v Praze, že podává trestní oznámení kvůli tomu, že podle něj do kanceláře jeho náměstka Libora Grygárka vnikli v noci 17. února dva cizí lidé. Doprovodil je tam Rampulův předchůdce Stanislav Mečl, řekl státní zástupce novinářům. Naznačil, že si dvojice mohla ze státního zastupitelství něco odnést. Nezaznamenal však prý zatím žádnou ztrátu. Incident označil Rampula za narušení bezpečnosti vrchního soudu a státního zastupitelství.Vrchní státní zástupce Vlastimil Rampula oznámil 24. února na tiskové konferenci v Praze, že podává trestní oznámení kvůli tomu, že podle něj do kanceláře jeho náměstka Libora Grygárka vnikli v noci 17. února dva cizí lidé. Doprovodil je tam Rampulův předchůdce Stanislav Mečl, řekl státní zástupce novinářům. Naznačil, že si dvojice mohla ze státního zastupitelství něco odnést. Nezaznamenal však prý zatím žádnou ztrátu. Incident označil Rampula za narušení bezpečnosti vrchního soudu a státního zastupitelství.|CTK

Rampula zdůraznil, že k akci došlo v den, kdy soud rozhodl o jeho návratu do funkce. Celou událost natočily průmyslové kamery na chodbě státního zastupitelství. Záznam Rampula pustil novinářům. Uvedl, že na něm poznal právě Mečla, který cizí lidi v Grygárkově kanceláři na půl hodiny uzamkl. Náměstek prý v pracovně neměl žádné spisy, v době vniknutí do jeho kanceláře byl v pracovní neschopnosti. Důvod, proč tam dvojice vešla, prý nezná.

Rampula stojí v čele Vrchního státního zastupitelství v Praze (VSZ) opět od středy. Mečl, který byl od počátku listopadu vedením VSZ dočasně pověřen, se vrátil zpět na post náměstka nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana. Spolu s Rampulou získal veškeré pravomoci zpět i Grygárek, chystají se i další personální změny.

Pospíšil: Pokud zůstane Rampula ve funkci, tak asi beze mě

„Politická reprezentace se musí rozhodnout, zda pan Rampula zůstane ve funkci. Pokud zůstane, tak ale asi beze mě,“ řekl ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil Lidovým novinám. Loni Rampulu odvolal na Zemanův návrh. Státní zástupce však rozhodnutí napadl správní žalobou. Městský soud v Praze mu minulý pátek vyhověl a jeho odvolání zrušil. Nyní se Pospíšil po konzulatci se Zemanem rozhodl, že proti rozhodnutí soudu podá kasační stížnost.

Podle mluvčí ministerstva Terezy Palečkové však ministr nebude žádat o odkladný účinek verdiktu. Soud totiž vrátil Rampulův případ zpět do správního řízení, což znamená, že by Zeman mohl doplnil další důvody pro odvolání vrchního státního zástupce. Kdyby však Nejvyšší správní soud pozastavil účinnost verdiktu, nemohlo by se v řízení pokračovat, řekl Pospíšil deníku Lidové noviny. Ministr také již dříve uvedl, že Zeman počítá s tím, že důvody doplní.

V pondělí se kvůli posledním událostem pravděpodobně sejde ministr spravedlnosti s premiérem Petrem Nečasem. Nečas čeká od ministra spravedlnosti řešení, které uklidní destabilizovanou situaci na státním zastupitelství. Nynější stav je podle předsedy vlády neudržitelný. „Státní zástupci mají bojovat se zločinci, ne mezi sebou,“ uvedl premiér v textové zprávě.