Randák: Peníze vyváděné z DPP se vracely zpět do Česka

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: 7 Jiri Kotatko

Peníze vyváděné z pražského dopravního podniku (DPP) na Britské Panenské ostrovy se vracely zpět do České republiky k lidem napojeným na dopravní podnik. V pořadu Otázky Václava Moravce v ČT to řekl bývalý ředitel rozvědky Karel Randák z Nadačního fondu proti korupci (NFPK). Fond má podle něj tuto skutečnost podloženu konkrétními poznatky, které chce předat policii.

„Pokud se najde například nějaká smlouva, která naznačuje to, že advokátní kancelář Šachta & partners poskytuje nějaké půjčky zpět sem do republiky, nebo že existují některé firmy, kde figurují lidé z advokátní kanceláře Šachta & partners a někteří lidé, kteří byli s tímto obchodem spojeni, a kteří působí ať už v dopravním podniku nebo to mohou být jejich rodinní příslušníci, tak pak samozřejmě to ukazuje na určité důkazy, že ty peníze se vrací do České republiky,“ řekl Randák.

Někdo z dopravních podniků podle něj mohl být „puzen“ k tomu, aby uzavřel nějakou smlouvu s vědomím, že se mu peníze vrátí zpět. „A kruh se tím uzavírá,“ doplnil Randák. Fond je připraven všechny podklady předat vyšetřovatelům. Policie ani magistrát, akcionář dopravního podniku, o ně ale zatím nepožádaly, doplnil Randák.

Informace o údajném vyvádění peněz z dopravního podniku zveřejnil fond v úterý. Finance prý šly například z dodávek náhradních dílů, pohonných hmot nebo z výroby jízdenek. Minimálně ve dvou případech figuruje firma Cokeville Asset napojená na lobbistu Ivo Rittiga. Fond upozornil i na údajné vztahy advokátní kanceláře Šachta & partners, která podle nashromážděných dokumentů za Rittiga žádala vyplacení peněz od Cokeville. Advokátní kancelář i Rittig informace popřeli. DPP uvedl, že je připraven na vyšetřování případu spolupracovat. Hospodaření podniku prověří externí audit.

Podezřelý je nákup předražených jízdenek od společnosti Neograph a také nákup pohonných hmot od firmy Oleo chemical, která je podle justice.cz v insolvenci. Obě firmy měly podle fondu sjednanou smlouvu s Cokeville. Se společností Neograph už podnik smlouvu rozvázal.

Pražský dopravní podnik je největší městskou firmou, ročně dostává na provoz z rozpočtu hlavního města více než deset miliard korun. Má přes 10 tisíc zaměstnanců.