Ředitel IKEM Stiborek rezignoval, údajně vydělal desítky milionů na půjčkách

Ředitel IKEM Michal Stiborek rezignoval.

Ředitel IKEM Michal Stiborek rezignoval. Zdroj: Foto Blesk - Renata Matějková

Ředitel Institutu klinické a experimentální medicíny Michal Stiborek dnes ráno nabídl ministrovi zdravotnictví Válkovi rezignaci a ten ji přijal. Řízením IKEM byl pověřen dosavadní zástupce Jiří Malý. 

Podle serveru Seznam Zprávy si Stiborek vydělal desítky milionů půjčkami na vysoký úrok. Stiborek ve čtvrtečním rozhovoru pro web Blesk.cz odmítl, že by se během svého podnikání dopustil něčeho protiprávního. Informace Seznam Zpráv považuje za řízenou likvidaci a vyřizování účtů.

Stiborek působil od roku 2011 jako ekonomický a provozní ředitel institutu, v čele IKEM byl od roku 2018. Válek na úvod řekl, že obvinění od počátku považoval za velmi závažná a nebral je na lehkou váhu. Dnes ráno jednal se Stiborkem, který mu nabídl rezignaci.

„Osobní útoky webových novinářů ze serveru Seznam Zprávy, kteří z mého někdejšího, tři roky již neprobíhajícího, legálního podnikání uměle vyrobili dehonestační kauzu, mi bohužel znemožňují pokračovat v péči o dobré jméno IKEM,“ uvedl Stiborek v prohlášení zveřejněném na stránkách nemocnice. Dodal, že svoji pověst hodlá bránit soudní cestou.

Úkolem Malého bude podle Válka především zajistit pokračování kvalitního fungování IKEM, vyřešení vnitřních sporů, dohled nad bezproblémovou realizací investic a ujištění veřejnosti, že současná situace nemá žádný dopad na fungování nemocnice a péči o pacienty.

Resort zdravotnictví se ve spolupráci s Malým zaměří na to, aby se kauzy a vnitřní spory uklidnily a neopakovaly. „Očekávám, že nyní se IKEM po tomto turbulentním týdnu vrátí k tomu, co je mimo jiné jeho základním smyslem - péči o pacienty a excelentnímu výzkumu,“ dodal Válek.

Úrok 48 procent ročně

Společnost Glenias House, jejímž je Stiborek jediným jednatelem a majitelem, půjčovala peníze prostřednictvím firmy Califica, do které podle Seznam Zpráv postupně poslala minimálně 54 milionů korun. Califica ovládaná Jaroslavem Holanem, odsouzeným v jiné kauze za zpronevěru, následně půjčovala peníze jednotlivým zájemcům za úrok 48 procent ročně a s vysokými smluvními pokutami i 140 tisíc korun za den. Stiborek webu Blesk.cz řekl, že neznal koncové uživatele půjček. Od Holana měl informace, že se jedná o půjčky podnikatelským subjektům.

Peníze, které Stiborek do firmy vložil, pocházely podle něj z rodinných peněz, které získal prodejem domu a bytu, část si vydělal na vysokých manažerských pozicích a část si půjčil. Stiborek uvedl, že s podnikáním skončil v únoru 2020.