Respekt: Ředitel BIS Lang v listopadu ve funkci skončí

Ředitel BIS Jiří Lang

Ředitel BIS Jiří Lang Zdroj: CTK

Ředitel Bezpečnostní informační služby (BIS) Jiří Lang v listopadu ve funkci po 11 letech skončí, píše Respekt. Jeho odchod už projednala Bezpečnostní rada státu. Ještě předtím by měl být Lang podle Respektu povýšen do druhé generálské hodnosti. Zatím není jasné, kdo ho v čele civilní kontrarozvědky nahradí. Mluvčí BIS Jan Šubert nechtěl zprávu komentovat. "Pro mne tohle je velmi překvapivá informace. Takže pravděpodobně nemá Respekt úplně správné informace," uvedl ale premiér Bohuslav Sobotka.

„Na Langův odchod nejsou vyvíjeny žádné vnější tlaky. Ta věc je výhradně jeho osobní rozhodnutí,“ řekl Jan Šubert. Osmapadesátiletý Lang do zpravodajských služeb vstoupil v roce 1990. Od roku 1996 byl náměstkem služby a v roce 2003 se stal jejím ředitelem.

Do hodnosti generála ho v roce 2007 jmenoval tehdejší prezident Václav Klaus. Po odchodu z BIS by podle Respektu mohl přejít do Bruselu, limitovala by ho ale jeho špatná angličtina.

Kontroverzní události

Server připomíná, že během Langova působení v čele BIS získala tajná služba personální stabilitu, zasáhlo ji ale také několik kontroverzních událostí. Známým případem byl například únik nahrávek lobbisty Romana Janouška a bývalého pražského primátora Pavla Béma. Lang z něj obvinil bývalého důstojníka BIS Jana Petržílka, jeho vina se ale dosud neprokázala.

BIS působí na území České republiky a jejím úkolem je získávat informace o terorismu, extremismu, nelegálním obchodu se zbraněmi, ale také o činnosti cizích zpravodajských služeb v Česku.