Řidiči budou od pondělí opět platit za parkování, úleva stála Prahu přes 140 milionů

Parkování v Praze

Parkování v Praze Zdroj: profimedia

Parkování v Praze
2
Fotogalerie

Za parkování v placených zónách budou řidiči znovu platit, a to od pondělí 11. května. Běžnou povinnost vláda zrušila v polovině března, šlo o jedno z mnoha opatření reagujících na pandemii koronaviru.

Původně se měly placené zóny obnovit s koncem nouzového stavu, vláda pak ale umožnila jejich znovuzavedení od úterý pátého května. Praha i některá další města to ale odmítla s tím, že vláda rozhodla příliš pozdě. Řidiči tak získali více času a za parkování si zaplatí až od pondělí.

Pražský magistrát stála úleva řidičům přes 140 milionů korun. „Je potřeba odlišit dvě věci. První je bezprostřední propad tržeb z provozu zón, který představují tržby z virtuálních parkovacích hodin a parkovacích automatů. Druhou jsou pak celkové ztráty z přerušení provozu zón jako celku, kdy je k uvedenému nutno přičíst i budoucí propad tržeb za parkovací oprávnění, který je způsoben prodloužením platnosti již vydaných parkovacích oprávnění,“ řekl dříve náměstek pro dopravu Adam Scheinherr (Praha sobě).

Vyhrazená místa pro zdravotníky, hasiče a policii zůstanou v platnosti do konce nouzového stavu.

Parkovací zóny dosud zavedlo prvních devět pražských městských částí. Brzy k nim přibude desátá, kde by měly zóny začít fungovat 24. srpna, a to ve Vršovicích a části Vinohrad, poté 5. října ve Strašnicích a 2. listopadu v Malešicích.