Rozklad Rampulu nezachránil. Pospíšil potvrdil jeho odvolání

Vlastimil Rampula

Vlastimil Rampula Zdroj: CTK

Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil definitivně rozhodl o odvolání pražského vrchního státního zástupce Vlastimila Rampuly. Vyhověl doporučení rozkladové komise a zamítl rozklad, který Rampula podal proti původnímu rozhodnutí ministerstva o jeho odvolání. Rampula přijde o svůj post ve chvíli, kdy mu úřad své rozhodnutí doručí.

Pospíšil se rozhodl Rampulu odvolat už v červenci, kdy jednal na základě návrhu nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana. Vrchní státní zástupce se však proti odvolání odvolal - podal si takzvaný rozklad. Tím se poté zabývala komise, která se naposledy sešla ve středu 5. října.   
  “Ministr vyhověl doporučení rozkladové komise a zamítl opravný prostředek, který Rampula podal proti původnímu rozhodnutí ministerstva,“ uvedla muvčí ministerstva spravedlnosti Tereza Palečková. Odůvodnění podle ní zveřejní úřad až poté, co státní zástupce rozhodnutí obdrží.

    Rampula podle vyjádření ministra při jeho nepravomocném odvolání pochybil, když vydal své podřízené „řádně neodůvodněný“ pokyn, aby se neodvolala v kauze tunelování Investiční a poštovní banky (IPB). Dalším důvodem jeho odvolání je to, že ve více případech údajně nereagoval na chybná rozhodnutí podřízených státních zástupců. Po svém zářijovém jednání doporučila komise Pospíšilovi, aby důvody pro Rampulovo sesazení z funkce upřesnil.

    Média již spekulovala o možném Rampulově nástupci, objevila se jména šéfa ústeckých žalobců Jana Jakovce a prezidentky Unie státních zástupců Lenky Bradáčové. Ministr však dříve uvedl, že pro případ, že by kauza dospěla až k soudnímu sporu, zvažuje, že by Rampulův nástupce byl řízením vrchního státního zastupitelství pověřen jen dočasně. „Čekáme mimořádně složitý právní proces. Současná právní úprava je velmi nedokonalá, proto šance ministerstva na úspěch v tomto precedentním případě vidím 50 na 50,“ řekl dnes v České televizi ministr Pospíšil. Rampula od počátku tvrdí, že správní žalobu podá.

Čtete rádi E15.cz? Dejte nám hlas ve finále ankety českého internetu v kategorii zpravodajství.