Rozloučit se s Václavem Havlem přijede Hillary Clintonová

Hillary Clintonová

Hillary Clintonová Zdroj: reuters

Pohřbu Václava Havla se zúčastní šéfka americké diplomacie Hillary Clintonová a řada dalších světových státníků. Poslední rozloučení se zesnulým prezidentem se bude konat v pátek v poledne v katedrále svatého Víta. Památku zesnulého posledního československého a prvního českého prezidenta uctí v pátek státním smutkem Slovensko. O jeho vyhlášení rozhodla vláda premiérky Ivety Radičové.

O chystané účasti americké ministryně zahraničí informovala Českou televizi Havlova bývalá tajemnice Sabina Tančevová. Ministryni zahraničí by měl doprovodit i její manžel, exprezident Bill Clinton. Z Německa by podle diplomatických zdrojů mohla přicestovat kancléřka Angela Merkelová nebo prezident Christian Wulff. Potvrzena už je účast rakouského prezidenta Heinze Fischera.

Odpoledne bude vláda na mimořádném jednání rozhodovat o vyhlášení státního smutku. Podle neoficiálních informací by mohl trvat od středy do pátku. Vláda dnes také zřejmě navrhne zákon, podle něhož se Havel zasloužil o svobodu či o republiku. Podobný zákon, týkající se prvního prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka, přijal za první republiky někdejší československý parlament.

Česko drželo smutek za exprezidenta Havla i oběti teroru. Babiš ho chce i za Gotta (†80) >>>

Při plánování státního pohřbu Václava Havla politici uvažují o inspiraci tradicí právě z období první republiky. První prezident samostatného a nezávislého Československa Masaryk zemřel dva roky po odchodu z funkce, ve které strávil 17 let. Jeho státní pohřeb se konal 21. září 1937.

Smuteční obřad začal na Pražském hradě. Poslední rozloučení začalo za vyzvánění zvonů chrámu svatého Víta, smuteční projev pronesl Masarykův nástupce ve funkci prezident Edvard Beneš. Poté byla rakev s ostatky zahalena státní vlajkou a převezena na Wilsonovo nádraží, dnešní Hlavní nádraží. Odtud putovala zvláštním smutečním vlakem na nádraží do Stochova a poté do Lán, kde byl prezident pochován.

Slovensko v pátek vyhlásí státní smutek

Slovensko 23. prosince od 8. do 18. hodiny uctí památku Václava Havla státním smutkem. Slovensko podobně jako Česká republika zvláštní zákon upravující státní smutek nemá. Podmínky vyhlášení celostátní piety, během níž jsou státní vlajky staženy na půl žerdi, upravuje zákon o státních symbolech. Během oficiální piety jsou na Slovensku zakázané hazardní hry a média obvykle upravují své vysílání.

Slovenští politici po zprávě o úmrtí Havla už o víkendu nešetřili kondolencemi a vyzdvihovali jeho zásluhy na pádu komunistického režimu v Československu po sametové revoluci v listopadu 1989. Desítky Slováků dnes zase zamířily na úřad slovenské vlády, který vystavil kondolenční knihu. Sympatizanti Havla na dnešní podvečer svolali vzpomínkové shromáždění do centra slovenské metropole.