Rozprodej majetku OP Prostějov zatím vynesl 113 milionů

OP Prostějov

OP Prostějov

Insolvenční správkyně zkrachovalého Oděvního podniku Prostějov Miloslava Horská dokončila prodej šesti jeho výrobních areálů a dalších nemovitostí, za které noví majitelé zaplatili celkem 113 milionů korun. Nyní vrcholí přípravy na prodej hlavního areálu OP v Prostějově a nového vlastníka mají získat také pobočné závody v Ostravě a Olomouci.

Zatím nejvíc peněz insolvenční správkyně pro věřitele OP získala prodejem výrobního areálu v Uherském Hradišti, jehož kupní cena činila 38 milionů korun.

Prodej pobočného závodu v Jeseníku vynesl 6,5 milionu, areálu v Konici na Prostějovsku devět milionů korun a pobočky v Lošticích na Šumpersku 5,5 milionu. Továrny v Brodku u Konice a v Uherském Ostrohu byly prodány celkem za 4,8 milionu korun. Například jesenický areál si vybral švédský výrobce konfekce Cavaliere.

Za dvě bývalé ubytovny OP v Prostějově noví majitelé zaplatili celkem 25 milionů korun a za rekreační středisko v Karlštejně deset milionů korun. Dalších několik milionů korun bylo získáno díky prodeji pozemků a skladů.

Věřitelský výbor OP v září schválil prodej dalšího majetku. Například výrobní areál v Ostravě za 23 milionů korun získá podnikatel Vladimír Březina a olomoucký závod koupí za 12 milionů korun podnikatel Miroslav Dokoupil. Bývalé pobočky v Olomouci a Ostravě podnik uzavřel již v roce 2008. V prvním výběrovém řízení se je prodat nepodařilo.

Věřitelé také odsouhlasili prodej zásob výrobků a materiálu, které za 13,5 milionu korun odkoupí slovenská společnost Ozeta Neo. Mimo dražbu mají být prodány ochranné známky prostějovské textilky, mezi které patří například značky Freeway by William & Delvin či Claudette. Pomocí výběrového řízení se připravuje také prodej stoprocentních podílů v dceřiných společnostech William & Delvin a Střední škola Art Econ.

Správkyni Horské se již dříve podařilo prodat i poslední funkční část zkrachovalého OP - výrobu na míru. Za 35 milionů korun ji společnost AMF Reece CR, která se specializuje na průmyslové šicí stroje. Výrobu firma postupně přestěhuje z areálu OP do svého závodu v Prostějově.

Krajský soud v Brně na konci srpna povolil Horské prodat také hlavní areál textilky v Prostějově mimo dražbu. Jeho hodnota včetně správních a výrobních budov, skladů, parkoviště a dalších částí činí podle znaleckého posudku zhruba 170 milionů korun. Prodej těchto nemovitostí by měl být zahájen ještě letos.

Své pohledávky vůči OP nárokuje podle informací v insolvenčním rejstříku 555 věřitelů, kteří požádali o více než dvě miliardy korun. Znalci hodnotu podniku odhadli na zhruba miliardu. V dobách, kdy Oděvní podnik provozoval své pobočné závody, pro něj pracovalo až 10 tisíc lidí, nyní jich zaměstnává několik stovek.