Rozsudek za střelbu vojáků do vlastních se odkládá. Odvolací soud chce další důkazy

Marcel Kulišťák, obžalovaný velitel vozidla

Marcel Kulišťák, obžalovaný velitel vozidla Zdroj: ČTK

Marcel Kulišťák, obžalovaný velitel vozidla
Marcel Kulišťák, obžalovaný velitel vozidla
3
Fotogalerie

Olomoucký krajský soud zrušil rozsudek ve dva roky starém případu noční střelby bojových vozidel pěchoty na Libavé, kdy byli zraněni dva vojáci. Okresní soud původně potrestal podmíněným trestem velitele jednoho z vozidel Marcela Kulišťáka za ublížení na zdraví z nedbalosti, další dva obžalované, střelce vozidla a řídícího střeleb zprostil obžaloby. Podle odvolacího soudu je ale potřeba doplnit v případu další dokazování.

Podle soudců odvolacího soudu je potřeba vyřešit v případu řadu rozporů. Podle soudu například nebylo zjištěno, zda obžalovaný mohl vědět o tom, že se zasažená vozidla dostala před něj. Soud poukázal i na to, že BVP neměla koncová světla a přehled o pohybu vozidel ztratil také řídící střelby, který byl přitom zproštěn obžaloby. Soudce rovněž uvedl, že během cvičení byly vydávány rozkazy, a to za situace, kdy byla zjištěna porucha kanonu.

Neštěstí se odehrálo předloni v květnu při večerním nácviku střeleb BVP na terč z kanonu a kulometů. Zasažené vozidlo se v osudnou chvíli dostalo více než 200 metrů před vozidlo, ze kterého se střílelo. BVP, odkud střela vyšla, se zdrželo kvůli technickým problémům s kanonem. Ostatní vozidla ale pokračovala v jízdě. Střela z automatického kanonu zranila dva vojáky. Těžce zraněný devětadvacetiletý voják utrpěl mnohačetná zranění, v nemocnici bojoval několik dní o život. Střela mu mimo jiné amputovala levou ruku. Jeho o pět let mladší kolega utrpěl lehčí zranění.

Kulišťákovi hrozilo původně šest měsíců až čtyři roky vězení. Před soudem se původně zodpovídali i střelec vozidla Luděk Niedermeier a řídící střeleb Zdeněk Havala, který měl na věži střelnice na starost dodržení zásad bezpečnosti. Podle soudkyně ze své pozice události ovlivnit nemohli, což připustil i žalobce.