Růst české ekonomiky o třetinu zvolní, ale lidé si přilepší

Škoda Auto

Škoda Auto Zdroj: ctk

Růst hospodářství v letošním roce podstatně zpomalí. Výplatnice Čechů však zbytní a čekárny úřadů práce se ještě více vylidní. Podle domácích ekonomů poroste letos ekonomika tempem lehce převyšujícím 2,5 procenta, tedy o více než třetinu pomaleji oproti předchozímu roku.

„Loňský růst bude pravděpodobně výjimečným výkyvem směrem nahoru, který se po nějakou dobu nebude opakovat,“ uvedl šéf podnikového poradenství EY Jan Fanta. I tak by se Česko letos mělo opět přiblížit unijní životní úrovni – růst v evropské osmadvacítce má být totiž o poznání pomalejší.

Českou ekonomiku letos budou talčit spotřebitelé. Jejich příjmy by měly v průměru vzrůst takřka o čtyři procenta, tedy nejrychleji od roku 2009. Pojistku sílící koupěschopnosti přitom lidem nabídne nízká inflace, ceny porostou jen mírně rychleji než loni.

„Inflace by měla zrychlovat, ačkoli další pokles cen ropy a komodit naznačuje, že cenový růst jen lehce přesáhne jedno procento,“ míní hlavní ekonom ING Jakub Seidler.

Přečtěte si:

Příznivě promluví do tržeb obchodníků čerstvě zaměstnaní. Podíl lidí bez práce by měl totiž v populaci do konce roku klesnout pod šest procent.

„Pokles nezaměstnanosti nebude tak intenzivní jako loni, a to z důvodu nesouladu mezi kvalifikací nezaměstnaných a požadavky zaměstnavatelů. Tento faktor bude nicméně tlačit na růst mezd,“ soudí hlavní ekonomka České bankovní asociace Eva Zamrazilová.

Především podporu vývozu by měla podle ekonomů nabídnout po celý rok česká měna, centrální banka má totiž přinejmenším do Silvestra bránit svůj kurzový závazek na úrovni 27 korun za euro.

„Nízká aktuální inflace i politika Evropské centrální banky zvyšují pravděpodobnost ukončení intervenčního režimu ČNB až na počátku roku 2017,“ uvedl analytik Raiffeisenbank Michal Brožka.

Prognózy letošních makroekonomických ukazatelůPrognózy letošních makroekonomických ukazatelů|E15