České firmy vidí rok 2016 pozitivně, chtějí nabrat nové zaměstnance

Nová továrna Steelcase ve Stříbře

Nová továrna Steelcase ve Stříbře Zdroj: ctk

Právě začínající rok bude podle tuzemských podniků ve znamení růstu. Ve srovnání s loňskem sice jeho tempo zvolní, firmy ale i tak počítají s navyšováním poptávky a tržeb. „S příznivým výhledem české ekonomiky očekáváme, že bude trh s komerčními nemovitostmi nadále posilovat,“ uvedl ředitel poradenské společnosti 108 Agency Jakub Holec.

A podobné hlasy se ozývají i z dalších odvětví. „Znatelný růst tuzemské ekonomiky jako celku a zvyšování koupěschopnosti obyvatelstva budou ještě nějakou dobu pokračovat, což se jistě pozitivně odrazí i na spotřebitelském trhu,“ popsal generální ředitel Hamé Martin Štrupl.

Pozitivní výhled firmám kazí několik nejistot. Patří mezi ně především strach z politické nestability v Evropě, dalšího vývoje situace na Ukrajině nebo prudké změny kurzu měny. Obavy jsou zřejmé hlavně v cestovním ruchu a letectví, které geopolitické otřesy rychle zasáhnou.

„Rok 2016 bude mít dle mého názoru ještě rozpačitý začátek vlivem informací o událostech ve světě. Na jaře předpokládáme postupné uklidnění situace a stabilizaci poptávky po dovolených a cestování obecně,“ uvedl předseda představenstva Exim Tours Ferid Nasr.

Přečtěte si:

Nejistota se ale dotýká i dalších sektorů. „Jak jsme se mohli nedávno přesvědčit, dochází v obrovském měřítku k neočekávaným zvratům, jako jsou například pokles ceny ropy, migrační vlna do Evropy a podobně, které mohou ovlivnit i českou ekonomiku,“ popsal generální ředitel Linde Gas Petr Choulík. Co se týče počtu zaměstnanců, plánují české podniky své stavy mírně navyšovat.

Přijímat nové lidi chtějí podle personální agentury ManpowerGroup hlavně velké firmy, a to až třetina z nich. Na trhu ale chybí vhodní pracovníci. „Stále se potýkáme s nedostatkem kvalifikovaných zaměstnanců,“ popsal generální ředitel Škody Transportation Tomáš Ignačák.

„Víme, že situace na trhu z hlediska nabídky pracovníků není příznivá, proto systematicky pracujeme na vzdělávání těch nových zaměstnanců, kteří při nástupu neplní hned všechny naše kvalitativní nebo profesní požadavky,“ doplnil ho generální ředitel Latecoere Czech Republic Ivan Dubský. Složité přitom dnes není sehnat pouze odborníky, ale i nízko kvalifikované zaměstnance do výroby nebo logistiky.

Anketa: Jaký bude rok 2016 pro váš byznys?

Lepší, horší, nebo stejný jako loni? Čekáte růst poptávky a tržeb, nebo naopak počítáte s horšími časy? Budete propouštět, najímat, nebo budete mít stejně zaměstnanců jako loni? Na tyto dotazy odpovídali zástupci českého byznysu v anketě deníku E15.

Průmysl

Škoda TransportationŠkoda Transportation|Eduard Erben, E15

Tomáš Ignačák, generální ředitel Škoda Transportation:

Náš byznys mohou ovlivnit vlivy, jakými jsou krize na Ukrajině, celková politická nestabilita v Evropě a ve světě nebo například prudká změna kurzu měny. Výhodou našeho byznysu je ale dlouhodobost kontraktů, proto lze říct, že na rok 2016 jsou naše výrobní kapacity naplněny.

Z hlediska tržeb budeme na úrovni tržeb předchozích tří let. Zejména v oblasti tramvají a elektrických jednotek očekáváme v zahraničí řadu tendrů, ve kterých bychom chtěli uspět. Celkově skupina Škoda Transportation zaměstnává více než pět a půl tisíce lidí.

Velké výkyvy v zaměstnanosti zatím neplánujeme. Spíše se stále potýkáme s nedostatkem kvalifikovaných zaměstnanců. Ve firmě probíhá přirozená fluktuace. Primárně ale chceme především posilovat pracovní týmy zkušenými odborníky z oboru. Dlouhodobě spolupracujeme také s vysokými školami. Talenty ovšem získáváme nejen na půdě tuzemských vysokých škol, ale i v zahraničí a to včetně těch nejvěhlasnějších univerzit.

Jiří Šmondrk, generální ředitel Doosan Škoda Power:

Rok 2015 byl pro Doosan Škoda Power jedním z nejúspěšnějších v historii společnosti. O naše parní turbíny byl na globálním trhu extrémní zájem. Jsem pevně přesvědčen, že tento zvýšený zájem bude pokračovat i v roce 2016. Období, kdy jsme nabírali zaměstnance skokově v řádech stovek lidí ročně, je již za námi.

Nicméně v posledních třech letech jsme nabírali 200 až 250 lidí ročně napříč všemi pozicemi. Na příští rok plánujeme najmout kolem 40 nových zaměstnanců, a to především jako náhradu za ty, kteří odcházejí.

Tomáš Plachý ml., spolumajitel Safichem Group:

Rok 2015 byl pro skupinu jako celek úspěšný. Očekáváme však, že rok 2016 v mnoha parametrech předčí výsledky roku 2015, zejména pak v oblasti strojírenství. Očekáváme rozšíření našeho působení provázené růstem tržeb a přidané hodnoty. Plánujeme rozšířit počet zaměstnanců ze 1400 o zhruba pět procent.

Jaroslav Zeman, majitel výrobce hraček Detoa:

Chtěl bych věřit, že naše výsledky budou lepší než v roce 2015.
Nová obchodní jednání v druhé polovině roku 2015 tomu napovídají. Odehrávaly se zejména na východ od našich hranic. Nicméně lidi budeme nabírat a výrobu posilovat.

Ivan Dubský, generální ředitel Latecoere Czech Republic:

V roce 2016 očekáváme nárůst byznysu, tedy i tržeb, vzhledem k nárůstu poptávky po letecké technice. Dojde i k dílčím přesunům některých výrobních programů ve skupině Latecoere v souvislosti s technologickou orientací. Určitě budeme přijímat nové zaměstnance a nabízet jim práci v perspektivní společnosti.

Víme, že situace na trhu z hlediska nabídky pracovníků není příznivá, proto systematicky pracujeme na vzdělávání zaměstnanců, kteří při nástupu neplní hned všechny naše kvalitativní nebo profesní požadavky.

Energetika

Ilustrační fotoIlustrační foto|ctk

Petr Choulík, generální ředitel Linde Gas:

Ve srovnání s ekonomikami jiných evropských zemí nefunguje ta česká nejhůř. Některé skutečnosti nasvědčují tomu, že by se to mohlo v příštím období udržet nebo snad i mírně zlepšit.

Jak jsme se ale mohli nedávno přesvědčit, dochází v obrovském měřítku k neočekávaným zvratům, jako jsou například pokles ceny ropy, nebo migrační vlna do Evropy, které mohou ovlivnit i českou ekonomiku. Navzdory tomu jsem mírný optimista.

Hynek Sagan, generální ředitel a spolumajitel Armex Oil: Z pohledu trhu bude zřejmě pokračovat tlak na snižování marží prodejců pohonných hmot především kvůli vysoké konkurenci.

Očekáváme další mírný růst prodeje pohonných hmot především díky budování nových skladovacích kapacit a posílení pozice na trhu díky akvizicím v letech 2013 a 2014. Budeme i dále vyhledávat zajímavé možnosti pro nákup čerpacích stanic, ale i nové zákazníky pro velkoobchodní prodej pohonných hmot.

Aleš Graf, ředitel Centropol energy:

Pokud se neodehrají nějaké nečekané legislativní změny, které by mohly byznysu škodit, očekáváme úspěšný rok. Budeme posilovat kvalitu služeb a individualizaci přístupu k jednotlivým skupinám zákazníků.

To samozřejmě vyžaduje dostatek kvalitních zaměstnanců, kde počítáme s mírným růstem, ale jen tak, abychom měli nadále výhodu pružnosti a nízkých nákladů proti velkým firmám s tisíci zaměstnanců. To nám totiž umožňuje držet velmi atraktivní ceny komodit a služeb.

Stavebnictví

FINEPFINEP|PR

Martin Borovka, předseda představenstva Eurovia CS:

Nepředpokládáme, že by v roce 2016 výstavba a renovace dopravní infrastruktury dramatickým způsobem vzrostla, objem vypisovaných zakázek očekáváme na srovnatelné úrovni jako minulý rok.

Musíme poukázat na přetrvávající nepřipravenost zakázek, především na úrovni klíčových silnic a dálnic. Poslední dva roky již stát není naším největším zadavatelem a předpokládáme, že tento trend bude pokračovat i v nejbližších letech.

Tomáš Pardubický, generální ředitel developerské společnosti Finep:

Naše očekávání na příští rok pro bytovou výstavbu lze ve zkratce shrnout do tří bodů. Zaprvé dlouhodobě je výstavba pod jedno procento celkové zásoby bytů, tlak na obnovu bytového fondu tedy nepoleví.

Zadruhé historicky nízké úrokové sazby s mírnou tendencí růst, stejně tak koruna s potenciálem posílit, aktuální trend výstavby příliš neovlivní.

Zatřetí neexistence jasné bytové politiky v Praze nabídku neposílí. Očekáváme tedy další růst cen a společenskou poptávku po odpovědích na téma: Jakou má Praha strategii rozvoje? Finep roste spolu s trhem. Navíc plánujeme v roce 2016 odstartovat nové služby pro klienty. Počítáme tedy s náborem nové krve.

Potravinářství

Výroba kečupu v HaméVýroba kečupu v Hamé|siebert martin/euro

Martin Štrupl, generální ředitel Hamé: Věřím, že rok 2016 bude stejně úspěšný jako rok 2015. Samozřejmě bude záležet na tom, jak se budou vyvíjet ceny energií, ropy, surovin a obalových materiálů a také kurz koruny ke světovým měnám. Celkově se ale dívám do budoucna s optimismem, a to jak co se týká Hamé, tak celé české ekonomiky. Z

natelný růst hospodářství a zvyšování koupěschopnosti obyvatelstva budou pokračovat, což se jistě pozitivně odrazí i na spotřebitelském trhu. Problém, který trápí naši firmu stejně jako mnoho dalších, je citelný nedostatek kvalifikovaných pracovních sil, to považuji za jednoznačnou brzdu české ekonomiky. Firmy mají odbyt pro své zboží a služby, mají i dostatek finančních zdrojů na rozšíření výroby, ale jejich rozvoj brzdí fakt, že se jim nedaří získat nové zaměstnance.

Milan Teplý, generální ředitel a šéf představenstva Madety:

Věřím, že bude lepší. Očekávám růst HDP, a protože nezaměstnanost je poměrně nízká, tak i nárůst mezd. Předpokládám, že z toho důvodu budou Češi víc nakupovat potraviny, budou více dávat přednost domácím potravinám, a to včetně výrobků z Madety. Horší situace bude v zahraničním obchodu. Tam nastane oživení, až dostane EU rozum a otevře se ruský trh. Chci věřit tomu, že by se to mohlo povést od května.

Ondřej Beránek, jednatel Bohemia Sektu:

Pro nás je z pohledu tržního úspěchu či neúspěchu zásadní poptávka po sektech a tichých vínech tuzemské produkce a z tohoto pohledu jsme pro rok 2016 optimisté.

Stanislav Bernard, spolumajitel pivovaru Bernard:

Máme jednoduchou filozofii. Vařit úplně nejlepší pivo, jakého jsme schopni. Objem prodeje určuje pouze poptávka zákazníků. Dlouhodobě nám výstav roste ročně o deset až patnáct procent. Podle potřeby přijímáme kvalitní zaměstnance, nejenom odborně vzdělané, ale zároveň přirozeně zapadající do naší firemní filozofie.

Petr Vyhnálek, generální ředitel e-shopu s potravinami Kolonial.cz:

Kolonial jsme spustili teprve před půl rokem, takže rok 2016 bude určitě ve znamení dalšího rozšiřování, a doufám, že i v pokračování našeho růstu, ať už půjde o dodavatele, nová města, kam budeme zavážet, a množství spokojených zákazníků. Uplynulý rok hodnotím pozitivně. Stál nás sice spoustu sil, ale přinesl i první úspěchy a potvrzení, že jsme na správné cestě.

Cestovní ruch

ilustrační fotoilustrační foto|ctk

Jan Kratina, předseda představenstva CPI Hotels:

Domnívám se, že pro hoteliéry bude rok 2016 pokračováním růstu roku 2015, ve kterém se nám mimořádně dařilo. Těžko ale předvídat, protože náš byznys samozřejmě ovlivňuje dění ve společnosti a konec roku byl v tomto směru turbulentní. Pokud mluvíme o českém hotelovém trhu, Praha stále patří mezi bezpečné destinace a příjezdový cestovní ruch bude mít dle mého názoru vzestupnou tendenci i nadále.

V příštím roce se soustředíme na rozšíření našich aktivit. Jdeme posilovat portfolio v hlavních evropských metropolích, což je strategie, která se nám dlouhodobě vyplácí. Plánujeme také investice do rekonstrukcí stávajících hotelů.

Ferid Nasr, předseda představenstva Exim Tours:

Rok 2016 bude mít dle mého názoru ještě rozpačitý začátek vlivem informací o událostech ve světě. Na jaře předpokládáme postupné uklidnění situace a stabilizaci poptávky po dovolených a cestování obecně.

Na otázku možného propouštění odpovím, že naopak stále hledáme schopné lidi a naším cílem pro rok 2016 je rozvoj, implementace nových technologií, které nám umožní i produktově reagovat na možné turbulence trhu. Ostatně i v roce 2008, kdy přišla skutečná krize prakticky ve všech odvětvích, tak my jsme lidi přibírali.

Jozef Sinčák, předseda představenstva Českých aerolinií:

Očekávám, že příští rok bude složitý. Abychom naplnili naše cíle, chystáme mírné rozšiřování sítě našich linek, řadu produktových novinek v oblasti online nákupu letenek a souvisejících služeb. Bohužel letecká doprava je velmi senzitivní na mimořádné geopolitické a společenské události ve světě. Pokud žádné závažné události nenastanou, počítáme příští rok s mírným růstem provozních výkonů a rovněž počtu leteckého personálu.

Služby

Ilustrační fotoIlustrační foto|Profimedia

Petr Kališ, řídící partner advokátní kanceláře CHSH Kališ & Partners:

Rok 2015 byl pro naši kancelář velmi úspěšný, nicméně věříme, že příští rok bude ještě úspěšnější. Přestože některé prognózy předpovídají zpomalení růstu české ekonomiky, my očekáváme růst. Mimo jiné v souvislosti s pokračováním akvizičního trendu, podporou investic z veřejného sektoru a v neposlední řadě věříme v nárůst exportu obnovením normálních obchodních vztahů mezi EU a Ruskem.

Michal Hardyn, spolumajitel digitální agentury 5DM:

Rok 2016 bude z pohledu on-line kurzů a vzdělávání jednoznačně ve znamení růstu. Podařilo se nám se vzdělávací platformou VimVic.cz zachytit začátek nového trendu. Firmy investují, mají zájem růst a v některých oblastech čelí nedostatku odborníků. Do firmy hledáme nové kolegy a v průběhu celého roku 2016 budeme navyšovat kapacitu obchodního, marketingového i produktového týmu. Rok 2016 vidím jako další dobrý rok pro internetové a mobilní produkty.

Jakub Holec, ředitel poradenské společnosti 108 Agency:

S příznivým výhledem české ekonomiky očekáváme, že bude trh s komerčními nemovitostmi nadále růst. Věříme proto, že posílíme i náš obchodní tým a budeme moci dále zlepšovat služby našim klientům. V roce 2015 jsme významně rozšířili průmyslový tým, v příštím roce máme stejné plány v dalších odděleních.

Plánujeme expandovat v regionu střední a východní Evropy. Nicméně velmi dobře si pamatujeme na období v letech 2009 a 2010, a tudíž se snažíme expanzní záměry realizovat s rozvahou.

Herní průmysl

ilustrační foto, Sazka, jackpot,ilustrační foto, Sazka, jackpot,|ctk

Robert Chvátal, generální ředitel Sazky:

V roce 2016 jsme očekávali další růst a zvýšení tržního podílu ve prospěch společensky nezávadných loterií. Tento trend se ale pravděpodobně pozastaví z důvodu paušálního zvýšení loterijní daně přes všechny sektory a bude mít dopad na zpomalení největší české loterijní firmy Sazka, která byla v roce 2015, díky inovacím a produktovému portfoliu, nejrychleji rostoucí loterií v Evropě.

Očekávali jsme, že díky našemu přirozenému růstu zvýšíme odvod loterijní daně, aniž by ji musela vláda zvyšovat pro poctivé plátce a podpořit tak nelegální loterijní trh. Zároveň nebyl schválen nový loterijní zákon, který by nám umožňoval provozovat loterijní hry na internetu, i od tohoto kroku jsme si slibovali další, přirozený růst. Věříme, že další regulace nebude ještě více zvýhodňovat nelegální trh a zároveň nám umožní rozvíjet podporu mládežnického sportu.

Petr Knybel, generální ředitel sázkové kanceláře Tipsport:

V roce 2016 očekávám meziroční nárůst tržeb o deset procent. Věřím, že toho dosáhneme jak rozšiřováním produktového portfolia, tak zkvalitňováním služeb. Přesto se může stát, že náš hospodářský výsledek meziročně poklesne, protože stát nám zvýšil sektorovou daň z obratu o desítky milionů korun.