Schodek státního rozpočtu byl v pololetí 215,4 miliardy korun, pomohly příjmy z EU

Ministr financí Zbyněk Stanjura

Ministr financí Zbyněk Stanjura Zdroj: E15 Michaela Szkanderová

Schodek státního rozpočtu na konci června činil 215,4 miliardy korun. Jde o meziroční zhoršení o 32,4 milird korun, za kterým stojí především nárůst výdajů v sociální oblasti, pomoc občanům a firmám s vysokými cenami energií nebo obsluha státního dluhu. Uvedlo to dnes ministerstvo financí.

„Červnové hospodaření rozpočtu přineslo oproti tradičně slabému květnu výrazné zlepšení o rovných 56 miliard korun. Na příjmové straně se pozitivně projevily především platby daně z příjmů právnických osob ve výši 67,9 miliardy a příjmy z rozpočtu Evropské unie ve výši 47,3 miliardy. Z toho 44,5 miliardy bylo do rozpočtu zapojeno z Národního plánu obnovy, který dosud znamenal pro rozpočet pouze výdaje na předfinancování projektů,„ řekl ministr financí Zbyněk Stanjura.

“Potvrdil se tak předpoklad z předchozích měsíců, že vývoj plnění rozpočtu není lineární a výrazně jej ovlivňují skokové platby, jako bude v srpnu mimořádně vysoká dividenda ČEZu a v září splatnost záloh na windfall tax za první tři čtvrtletí. S premiérem Fialou jsme dohodnuti, že vláda nyní hospodaření rozpočtu za první polovinu roku vyhodnotí a v průběhu července rozhodne, zda bude nutné provést ve druhém pololetí úspory s cílem co nejméně se odchýlit od plánované výše schodku za celý letošní rok,“ dodal Stanjura.

Příjmy státního rozpočtu dosáhly na konci června růstu 16,5 % (+130,2 miliardy korun), ke kterému výrazně přispěly příjmy o z Evropské unie a finančních mechanismů (44,6 miliard korun) navýšené červnovým zapojením prostředků Národního plánu obnovy v objemu 44,5 miliard korun. Za růstem stál i výběr pojistného, inkaso daní z příjmů právnických i fyzických osob, daně z přidané hodnoty a odvod z nadměrných příjmů výrobců elektřiny.