Schwarzenberg kývl na prezidentskou kandidaturu a zastal se Kalouska

Karel Schwarzenberg

Karel Schwarzenberg Zdroj: CTK

Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg dnes oznámil delegátům sněmu TOP 09, že se rozhodl přijmout kandidaturu na prezidenta republiky i v případě nepřímé volby hlavy státu. Přímou volbu přitom označil za nepravděpodobnou. Souhlasit se prý rozhodl po velkém vnitřním boji. Ve svém projevu se zároveň zastal místopředsedy strany Miroslava Kalouska, který čelí trestnímu oznámení kvůli údajné korupci a varoval před kariéristy ve straně.

Schwarzenberg řekl, že přímá volba hlavy státu se „očividně neuskuteční“. Vládní novelu umožňující přímou volbu hlavy státu nyní projednává Poslanecká sněmovna, v její úspěch ale nevěří ani mnozí zástupci vládních stran.

Předseda TOP 09 dnes zdůraznil, že do nepřímé volby se rozhodl jít, i když si není jistý výsledkem. V příštím roce, tedy před prezidentskou volbou na počátku roku 2013, se ještě v senátních volbách obmění třetina senátorských křesel.

Senát po ní podle Schwarzenberga bude jako „ty výborné sicilské pomeranče“ - navrch úplně oranžový, ale uvnitř „krásně rudý“. Proto prý při prezidentské volbě, kdy spolu hlasují poslanci i senátoři, bude existovat skoro jistá většina, která bude „daleko nalevo od středu“.

„V takových okamžicích to začíná býti zase zajímavé. V takové situaci nesmí člověk předem kapitulovat, nýbrž musí jít do boje. Ukázat, že TOP 09 je strana bojovná, která se střetu nebojí,“ prohlásil Schwarzenberg.

Schwarzenberg je prvním oficiálním stranickým kandidátem

Schwarzenberg dával dříve najevo ochotu zúčastnit se boje o prezidentské křeslo v případě přímé volby. Nepřímou volbu odmítal s poukazem na „kupčení“, které provázelo druhé zvolení nynějšího prezidenta Václava Klause v roce 2008.

Jiné strany zatím své prezidentské kandidatury nezveřejnily. V ODS se nejčastěji hovoří o expředsedovi Senátu Přemyslu Sobotkovi či předsedkyni sněmovny Miroslavě Němcové. VV žádného kandidáta nemají, z opoziční ČSSD zaznívají hlasy hovořící o předsedovi Ústavního soudu Pavlu Rychetském. Jan Fischer - expremiér úřednické vlády a nynější viceprezident Evropské banky pro obnovu a rozvoj v únoru připustil kandidaturu v případě přímé volby.

TOP 09 si podle Schwarzenberga musí dát pozor na kariéristy

Schwarzenberg se na sněmu TOP 09 vyjadřoval i k vnitrostranickým záležitostem. Strana si podle něj musí dát pozor, aby se do jejích řad nevloudili lidé, kteří by ji využívali jen jako výtah k moci či čerpadlo k nelegálnímu výdělku.

Schwarzenberg zdůraznil, že TOP 09 má velkou výhodu v tom, že ji zatím nepoškodil žádný velký skandál. „Křesťanská láska k bližnímu“ ale podle něj přestává platit v situaci, kdy se zjistí, že „drahý stranický kolega“ zneužívá svůj úřad či místo k osobnímu obohacení. Pokud členové TOP 09 něco podobného zjistí, mají podle svého předsedy tvrdě zakročit. „Buďte bdělí, dávejte pozor,“ vyzval je Schwarzenberg. „Čistotu našeho štítu si musíme zachovat.“

Schwarzenberg: Kalouska musíte bránit i v hospodě

V projevu před delegáty dnes v Hradci Králové zahájeného druhého sněmu své strany Schwarzenberg také vyzval své spolustraníky, aby „i v hospodě“ bránili prvního místopředsedu strany a ministra financí Miroslava Kalouska. Ten je prý často vnímán jako „věčný zloduch české politiky“.

„Je i na vás, abyste patřičně každému odpověděli. Aby lidé věděli, že za svým místopředsedou, který udělal nesmírně záslužnou práci pro TOP 09, opravdu všichni stojíme,“ vyzval delegáty sněmu Schwarzenberg.

Protikorupční policie začala na základě trestního oznámení místopředsedy Věcí veřejných Tomáše Jarolíma prověřovat Miroslava Kalouska a šéfa společnosti Penta Marka Dospivu kvůli podezření z korupce v souvislosti s povolením internetového sázení z konce roku 2008. Jarolím na Kalouska podal trestní oznámení i kvůli údajnému zneužití pravomoci v souvislosti s firmou Ostroj Opava.

Kalousek Jarolímovi trestní oznámení oplatil. Podle ministra financí jde pomluvu a křivé obvinění a chce proto bránit své dobré jméno.