Šéfkou pražských žalobců měla být Bradáčová, Pospíšil ji jmenovat už nestihl

Lenka Bradáčová

Lenka Bradáčová Zdroj: ctk

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman podal minulý týden dnes odvolanému ministrovi spravedlnosti Jiřímu Pospíšilovi (ODS) návrh jmenovat šéfkou Vrchního státního zastupitelství v Praze (VSZ) ústeckou žalobkyni Lenku Bradáčovou. Tuto informaci Zeman zveřejnil až dnes. Dodal, že není schopen říci, jak nynější odchod Pospíšila ovlivní budoucí personální obsazení státního zastupitelství.

Právě jmenování nového pražského vrchního státního zástupce je podle opoziční ČSSD jedním z pravých důvodů, proč premiér Petr Nečas (ODS) ministra odvolal.

Pospíšil podle svých slov Zemanův návrh obdržel v pátek. „Byl jsem připraven ji jmenovat,“ řekl. Dodal však, že si již nestihl se státní zástupkyní pohovořit, protože je tento týden na dovolené. Rozhovor považoval před jejím ustavením za nutný. Bradáčová v médiích řekla, že dala ke svému jmenování souhlas. „Nejvyšší státní zástupce pokud podává návrh, zákonný předpoklad je, že k tomu musí mít souhlas státního zástupce, na kterého návrh podává,“ uvedla.

Jak se vyřeší situace na VSZ teď podle Zemana záleží na tom, jak dlouho potrvá nalezení nového ministra, a kdo jím bude. „Vím, že paní doktorka Bradáčová není u ODS moc oblíbená,“ konstatoval. Rozhodnutí premiéra Nečase však nechtěl dále komentovat. Uvedl pouze, že z hlediska reformy justice se Pospíšil zasazoval o nový zákon o státním zastupitelství, který podporuje i nejvyšší státní zástupce.

Pospíšila dnes odvolal z funkce prezident Václav Klaus, učinil tak na návrh premiéra. Nečas uvedl, že ztratil důvěru v ministrovu schopnost manažersky a rozpočtově zvládnout resort. Pospíšil řekl, že rozhodnutí Nečase respektuje.

Bradáčová v současnosti zastává post náměstkyně ústeckého krajského státního zástupce a je prezidentkou Unie státních zástupců. Nedávno se dostala do popředí zájmu tím, že zpočátku dozorovala kauzu poslance a bývalého hejtmana Davida Ratha. Dříve se postavila například za vyhozeného žalobce, který kritizoval zastavení stíhání Jiřího Čunka, v roce 2009 vyzvala k odchodu nejvyšší státní zástupkyni Renatu Veseckou a kritizovala i nečinnost pražského vrchního státního zastupitelství v kauze Mostecké uhelné společnosti.

Bradáčová měla ve funkci šéfky pražských žalobců nahradit Vlastimila Rampulu, kterého Pospíšil odvolal kvůli závažným chybám v důležitých kauzách. Ministrovi dal před dvěma týdny za pravdu Nejvyšší správní soud, který také dospěl k závěru, že Rampula chyboval a porušil své povinnosti. Vrchní státní zástupce odešel z postu 15. června, zatím ho zastupuje jeho náměstek Libor Grygárek.