Šincl: Babiš podlehl Valentovi, proto zákon proti hazardu odložil

Poslanec Ladislav Šincl (ČSSD).

Poslanec Ladislav Šincl (ČSSD). Zdroj: ctk

Sociálnědemokratický poslanec Ladislav Šincl obvinil ministra financí Andreje Babiše (ANO) z toho, že na základě schůzky s majitelem loterijní skupiny Synot a senátorem Ivem Valentou odložil o rok platnost zákona o hazardních hrách. Stát kvůli tomu podle něj přichází o miliony. Šincl má s Babišem tvrdé spory od minulého týdne. Babiš jeho tvrzení důrazně odmítá.

Návrh zákona o hazardu představilo ministerstvo financí na konci loňského roku. Letos v březnu však oznámilo, že pravděpodobně nezačne platit od ledna 2016, ale zřejmě o rok později. Důvodem je podle úřadu posouzení zákona Evropskou komisí a výběrové řízení na monitorovací systém.

Šincl ale vidí skutečný důvod jinde. „Také víme, proč zřejmě začne platit zákon až v roce 2017, nikoliv už v roce 2016. Rozhodnutí vzniklo na základě schůzky Andreje Babiše a českého senátora s monackým občanstvím, který je zároveň majitelem jedné z největších tuzemských loterijních společností,“ píše Šincl.

„Ivo Valenta měl jistě silné argumenty, aby ministra přesvědčil, že stojí za to počkat,“ míní poslanec. „Ono vyčkávání je nicméně zvláštní, když kvůli šedé hazardní zóně stát přichází na daních o tři miliony korun každý den,“ uvedl také Šincl. Řekl, že se mu informace o schůzce Babiše s hazardní lobby „donesla“.

Babiš toto tvrzení důrazně odmítl. „Je to nesmysl. S panem Valentou jsem o hazardu nejednal, jednal s ním pan (náměstek Ondřej) Závodský,“ napsal ministr financí. „Šincl nadále lže a pokračuje v kampani, aby zakryl své lobbistické zájmy,“ dodal.

Odklad platnosti připravovaného zákona o hazardu a související legislativy o jeden rok se nelíbí ani aktivistům a některým loterijním firmám. Organizace Transparency International a Občané proti hazardu také v květnu kritizovaly údajné ústupky Babiše hazardní lobby při přípravě nového loterijního zákona.

Šincl má s Babišem spory od minulého týdne. Tvrdí, že Babiš jeho a jeho rodinu obvinil při diskusi o zákonu o pojišťovnictví z korupce a zastrašoval ho. Babiš to odmítá, prý jen četl citace z tisku o Šinclovi, aby ukázal nedůvěryhodnost vládního poslance. Sporem se nejspíš bude zabývat sněmovní mandátový a imunitní výbor. Šincl se ve středu sejde s právníkem, s nímž chce připravit podání pro výbor.