Situace zpracovatelského sektoru je nejhorší za uplynulý rok

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Podmínky ve zpracovatelském sektoru v Česku se v srpnu zhoršily. Index PMI klesl na 54,9 bodu z červencových 55,4 bodu. Jde o nejnižší hodnotu za 12 měsíců. Celkové tempo růstu nicméně zůstalo silné a nad dlouhodobým trendem průzkumu, uvedla společnost IHS Markit.

Úroveň 50 bodů v indexu je předělem mezi růstem a poklesem. Výsledek nad 50 bodů znamená celkové zlepšení sektoru. Index sleduje výrobu, nové objednávky, zaměstnanost, termíny dodávek a zásoby.

"Výsledky aktuálního průzkumu ukázaly silný, ač pomalejší růst českého výrobního sektoru. Tempo růstu objemů výroby i nových zakázek pokleslo na minimum za 12 měsíců a zpomalil i růst nákupní aktivity. Data z pracovního trhu byla pozitivnější; firmám se po dlouhé době nedostatku pracovníků pomalu daří zaplňovat prázdné pozice," uvedla ekonomka společnosti IHS Markit Sian Jones.

Hodnoty indikátoru jsou sice nejslabší za poslední rok, podle hlavního ekonoma ING Jakuba Seidlera je však řada důvodů, proč není nutné uvedený vývoj prozatím vnímat negativně. "Za prvé, již v červenci došlo k obratu v obdobných indikátorech v Německu a eurozóně. Za druhé, srpnová hodnota je sice pod průměrem posledního roku, stále se však nachází nad hranicí 50 bodů signalizující růst," uvedl.

Navíc hodnoty indexu mohou podle něj být během prázdninových měsíců více rozkolísané a navíc nižší hodnota indexu je v souladu s očekáváním trhu.