Rostoucí výroba i nové zakázky zlepšily podmínky ve zpracovatelském sektoru

ilustrační

ilustrační Zdroj: E15 Michal Nosek

ilustrační
ilustrační
ilustrační
ilustrační
5
Fotogalerie

Podmínky ve zpracovatelském sektoru v ČR se v prosinci zlepšily na nejlepší hodnotu od února 2011. Index PMI totiž stoupl na 59,8 bodu z listopadových 58,7 bodu. Informovala o tom dnes společnost IHS Markit. Výsledek podpořil výrazný nárůst objemu výroby a nových zakázek.

Úroveň 50 bodů je v indexu předělem mezi růstem a poklesem. Výsledek nad 50 bodů znamená celkové zlepšení sektoru. Index sleduje výrobu, nové objednávky, zaměstnanost, termíny dodávek a zásoby.

"Podle výsledků prosincového průzkumu český výrobní sektor vykázal výrazný růst, přičemž PMI dosáhl nejvyšší hodnoty od února 2011. Rychlý růst objemů nových zakázek a výroby, nejvyšší za více než šest a půl roku, podpořil celkový růst a svědčil o pevném zakončení roku 2017," uvedla ekonomka společnosti IHS Markit Sian Jones.

Aktuální silná expanze objemu zakázek zvýšila požadavky na výrobu a dále zatížila výrobní kapacity, což podle Jones vedlo k nejrychlejšímu nahromadění nedodělků za téměř sedm let.

Český průmysl má podle ekonoma Komerční banky Viktora Zeisela nadále velmi pozitivní vyhlídky. "V prosinci se také rozšiřovaly nábory pracovníků, ale i nadále platí, že výrobci mají problém nalézt pracovní sílu, což může brzdit další růst jejich výroby. Tento problém podle nás bude přetrvávat i v letošním roce," uvedl.

Hlavní ekonom Cyrrus Lukáš Kovanda upozornil, že data odpovídají prosincovému šetření ČSÚ. Z něj plyne, že nálada tuzemských průmyslníků je rovněž blízko maxim od první poloviny roku 2011.

Podnikatelská důvěra mezi českými výrobci byla podle průzkumu v prosinci na nejvyšší úrovni od dubna. "Pozitivní sentiment byl spojován s plánovanými investicemi do nových technologií a s očekáváním větší zákaznické poptávky," uvádí průzkum.

Do zpracovatelského průmyslu se obecně řadí hutnické, strojírenské, chemické, dřevařské či textilní firmy.