Šmerdu ve vedení pošty nahradí bývalý zemanovec

Ilustrační foto

Ilustrační foto

Bývalého ministra dopravy Radka Šmerdu v dozorčí radě České pošty nahradí náměstek ministra vnitra pro veřejnou správu a legislativu pětatřicetiletý Ondřej Veselský. Informaci, kterou přinesla České televize, Veselský povrdil. Pokračují tak personální změny ve státních firmách, kterých už vláda premiéra Jiřího Rusnoka provedla celou řadu.

Veselský byl místopředsedou pražské SPOZ, v současnosti je nestraník. „Na svou funkci místopředsedy krajské SPOZ a členství ve straně jsem rezignoval před dvěma roky,“ řekl.

Šmerdu nechal odvolat současný ministr vnitra Martin Pecina v polovině srpna. Důvodem bylo, že již nebyl náměstkem na ministerstvu vnitra a nehájil tak zájmy státu jako zřizovatele ve státním podniku.

Veselský nejdříve působil na ministerstvu zdravotnictví a v roce 2007 přešel na ministerstvo vnitra. Náměstkem na vnitru byl již za předchozího ministra Jana Kubiceho, který jej ale loni v listopadu bez udání důvodu odvolal. Současný ministr vnitra v demisi Martin Pecina jej do funkce letos v červenci vrátil.

Dozorčí rada České pošty má v současnosti 11 členů. Členy rady jmenuje ministerstvo vnitra. V radě sedí například ekonomický expert ČSSD Jan Mládek a bývalý ministr dopravy Vladimír Budinský. Šéfem dozorčí rady je bývalý velvyslanec České republiky při Organizaci pro hospodářskou spolupráci a rozvoj a někdejší náměstek ministra průmyslu Jiří Maceška.