Sněmovna schválila základy rozpočtu na příští rok. Deficit má klesnout o 43 miliard

Ministr financí Zbyněk Stanjura při schvalování rozpočtu

Ministr financí Zbyněk Stanjura při schvalování rozpočtu Zdroj: ČTk/Michaela Říhová

Sněmovna dnes v úvodním kole schválila příjmy, výdaje a schodek státního rozpočtu na příští rok. Deficit má podle návrhu vlády klesnout proti letošnímu plánu o 43 miliard korun na 252 miliard korun. Plánované příjmy se zvýší o 12 miliard na 1,94 bilionu korun. Plánované výdaje mají naopak klesnout o 31 miliard na 2,19 bilionu korun.

Nyní už poslanci tyto základní údaje měnit nemohou, mohou jen navrhovat přesuny uvnitř rozpočtu. Premiér Petr Fiala (ODS) i ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) již dříve nevyloučili drobné přesuny. Dnešek neznamená schválení celého rozpočtu, ale jen jeho posunutí do dalšího kola k projednání výborům.

Opoziční hnutí ANO a SPD neuspěla s návrhy na vrácení rozpočtu vládě k přepracování. Pro schválení základních parametrů hlasovalo 87 poslanců. Koalici podpořil i nezařazený poslanec Ivo Vondrák zvolený původně za ANO. Opozice hlasovala proti. Poslanci dnes jednali o rozpočtu zhruba 11,5 hodiny.

Návrh rozpočtu počítá s růstem ekonomiky o 2,3 procenta a růstem spotřeby domácností o 3,9 procenta. Na růstu spotřeby domácností by se měl podílet obnovený nárůst reálných příjmů. Průměrná míra inflace by měla klesnout z letošních 10,9 na 2,8 procenta.

Opozice rozpočet kritizovala. Podle předsedy SPD Tomia Okamury návrh rozpočtu extrémně zadlužuje budoucnost a podporuje inflaci. Předsedkyně klubu opozičního hnutí ANO Alena Schillerová řekla, že navrhované příjmy a výdaje neodpovídají aktuálním okolnostem. „Je to dobrý, realistický a vyvážený rozpočet,“ shrnul Stanjura své hodnocení rozpočtu.

Hnutí ANO chtělo v rozpočtu aktualizovat příjmy, které jsou podle něj nadhodnocené. Podle SPD by vláda měla víc zohlednit potřeby českých občanů a firem.