Sněmovna zrušila debatu k referendu o vystoupení z Evropské unie

sněmovna (ilustrační foto)

sněmovna (ilustrační foto) Zdroj: CTK

Odpůrci EU se neradovali dlouho. Projednávání ústavní novely o referendu k vystoupení Česka z osmadvacítky poslanci nejprve nestihli a včera tento bod úplně vyřadili. Koaliční zákonodárci vyhověli návrhu šéfa poslanců KDU-ČSL Jiřího Miholy. V úterý přitom část z nich pro debatu o předloze opozičního Úsvitu hlasovala.

„Předloha je hloupá a zcestná. K mnoha záležitostem a nařízením EU jsem kritický, ale výhody a přednosti jednoznačně převažují. Nejsložitější současné problémy a výzvy nelze řešit jinak než evropsky,“ řekl Mihola. Rozhodnutí ostře napadl Marek Černoch z Úsvitu.

„Byli jsme svědky absolutní arogance,“ prohlásil. Šéf komunistických poslanců Pavel Kováčik si přisadil: „Jsme parlament od toho, abychom body projednali. Je to silové řešení, které není v parlamentní demokracii vůbec dobré.“ Zmatek způsobil spor o projednávání opozičních novel. Řada z nich leží v dolní komoře přes rok a zatím se nedostala na program žádné ze schůzí.

Sněmovna se proto v úterý dohodla, že projednání opozičních návrhů tentokrát podpoří i koalice. Jenže Úsvit navrhl referendum k vystoupení z EU. „Podle dohody jsme hlasovali pro zařazení všech bodů navržených opozičními kluby. To ale neznamená, že bychom návrh Úsvitu pustili do dalšího čtení,“ uvedl předseda poslanců ANO Jaroslav Faltýnek.