Sobotka: ANO by nemělo vytvářet nátlak na policii a vnitro

Bohuslav Sobotka,

Bohuslav Sobotka, Zdroj: CTK

Na vedení policie a ministra vnitra nelze vytvářet nátlak tím, že ANO avizuje vypovězení koaliční smlouvy, uvedl k debatě o reorganizaci policie premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). K rozbití vlády kvůli sporu není žádný důvod, ČSSD je připravena pokračovat v zájmu občanů v koaliční spolupráci, sdělil předseda vlády.

Sobotka v prohlášení zopakoval stanovisko sociální demokracie, že reorganizace policie je odbornou záležitostí. Policejní prezident Tomáš Tuhý a ministr Milan Chovanec (ČSSD) podle Sobotky učinili vstřícný krok, když na úterním jednání Bezpečnostní rady státu souhlasili s odložením organizačních změn ve sboru na začátek srpna.

Nejdiskutovanější částí reformy je záměr policejního vedení, aby se protikorupční útvar a Útvar pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) sloučily v Národní centrále boje proti organizovanému zločinu. ANO plán kritizuje jako nepřipravený. Dnes ráno se z podnětu hnutí uskutečnilo koaliční dohodovacím řízení.

Po jednání vyzval Sobotku a Chovance ke zvážení podpisu policejní reorganizace i vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL). Situace je podle něj vážná. Dalším krokem ze strany ANO už může být vypovězení koaliční smlouvy, řekl. Předseda ANO a vicepremiér Andrej Babiš vypovězením smlouvy v případě schválení změn v policii podle Bělobrádka na dnešní schůzce pohrozil.