Bělobrádek vyzval ČSSD, aby zvážila podpis pod reformou policie

Místopředseda vlády pro vědu, výzkum a inovace Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL)

Místopředseda vlády pro vědu, výzkum a inovace Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) Zdroj: CTK

Předseda lidovců a vicepremiér Pavel Bělobrádek vyzval premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD), aby s ministrem vnitra Milanem Chovancem (ČSSD) ještě jednou zvážili podpis pod policejní reorganizaci. Situace je vážná, řekl Bělobrádek. Podle něj smírčí řízení už skončilo a ANO by mohlo vypovědět koaliční smlouvu. Po dohodovacím řízení, kterého se účastnili pouze šéfové stran, jednala koaliční rada o rozpočtu. Sobotka uvedl, že by ANO nemělo vytvářet nátlak rozpadem koalice.

Reforma policie není podle vicepremiéra a předsedy hnutí ANO Andreje Babiše záležitostí pouze ministerstva vnitra. Sociální demokraté tvrdí, že policie má být nezávislá. „Domnívám se, že by bylo rozumné, aby ještě jednou zvážili ten podpis, protože spor se jeví jako velmi vážný,“ uvedl Bělobrádek. I on si myslí, že by koaliční partneři měli být informováni o takto zásadních věcech. „Pan premiér se domnívá, že je to v pořádku, já si tím skutečně jist nejsem,“ uvedl Bělobrádek.

Babiš podle Bělobrádka na jednání řekl, že pokud dokument bude podepsán, vypoví koaliční smlouvu. Premiér mu řekl, že to je třeba „písemnou formou“.

Na vedení policie a ministra vnitra nelze vytvářet nátlak tím, že ANO avizuje vypovězení koaliční smlouvy, uvedl k debatě o reorganizaci policie premiér. K rozbití vlády kvůli sporu není žádný důvod, ČSSD je připravena pokračovat v zájmu občanů v koaliční spolupráci, sdělil předseda vlády.

Plánované změny kromě politiky nadále rezonují i uvnitř policejního sboru. Šéf Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Robert Šlachta dnes uvedl, že si ještě může svůj odchod z čela útvaru rozmyslet. Šlachta minulý týden rezignoval, protože se změnami nesouhlasí. Služební poměr mu skončí 30. června. Nyní chce zvážit další kroky, předtím ale potřebuje získat informace o odložení reformy a bližší informace o sloučení jeho a protikorupčního útvaru.

K úterní dohodě na odsunu zahájení reorganizace o měsíc Bělobrádek uvedl, že jde jen o posun v jejím zahájení. Pokud bude podepsána, začne platit, i když o měsíc později. Místopředseda hnutí ANO Jaroslav Faltýnek novinářům řekl, že by reforma měla být podepsána, až do ní budou zahrnuty připomínky žalobců a bude konsensuální.

Místopředsedkyně ČSSD Michaela Marksová novinářům řekla, že reforma je plně v kompetenci policejního prezidenta. Připomínky už do ní začaly být doplňovány. Myslí si tak, že je možné reorganizaci spustit v srpnu, jak zaznělo na pondělním jednání Bezpečnostní rady státu.

Dohodovacího řízení se účastnili jen předsedové koaličních stran. Následovalo jednání koaliční rady o rozpočtu, na kterém si strany řekly, jak naplnit finančně v příštím roce priority vlády. K jednání o rozpočtu se strany podle Faltýnka vrátí za týden.

Odpoledne po pravidelném jednání kabinetu odlétá premiér s několika ministry na čtyřdenní návštěvu Číny.

Koalice je pevná, věří ministr Herman

Spor o podobu policie by podle Babiše neměl ovlivnit nynější přípravu státního rozpočtu. Věcnou debatu očekává při dnešním jednání o financích na příští rok i ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL), novinářům mimo jiné řekl, že koalice je pevná a vydrží do voleb v příštím roce.

Nejdiskutovanější částí reformy je záměr policejního vedení, aby se protikorupční útvar a Útvar pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) sloučily v Národní centrále boje proti organizovanému zločinu. ANO plán kritizuje jako nepřipravený a vedený snahou odstranit šéfa ÚOOZ Roberta Šlachtu, který v pátek rezignoval a oznámil odchod do civilu. Chovanec uváděl, že nemá důvod reformu nepodepsat a stěžoval si na její politizaci. Reformu chtěl podepsat už po schůzce bezpečnostní rady. Večer však podle vicepremiéra za lidovce Pavla Bělobrádka přislíbil, že tak neučiní.

Babiš a Pelikán: Dokument o reorganizaci policie neexistuje
Restrukturalizace policie je absolutně nepřipravená, řekl novinářům ministr financí Andrej Babiš (ANO) po úterním mimořádném jednání Bezpečnostní rady státu (BRS), která se chystanou reformou zabývala. Materiál, který ji má připravit podle něj a ministra spravedlnosti Roberta Pelikána (ANO) vůbec neexistuje. Babiš řekl, že policejní prezident Tomáš Tuhý nemá jeho důvěru.
„Není co připomínkovat, není žádný materiál,“ uvedl Pelikán. Podle něj se účastníci rady od policie dozvěděli pouze to, jak věci budou fungovat v roce 2020, ale ne, co se bude dít do té doby. „Neexistuje žádná reorganizace policie,“ řekl Pelikán. Na radě jsme dostali pouze dokument nazvaný Informace k návrhu na organizační změnu Policie ČR, ve kterém jsou navíc i věcné chyby, dodal.
Tuhý na jednání bezpečnostní rady, kam byli přizváni i Pelikán, nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman, vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová a její olomoucký kolega Ivo Ištvan, reformu představoval. „Po tom, co jsem viděl a slyšel, policejní prezident nemá moji důvěru,“ řekl Babiš novinářům.
Jednání rady nebylo podle Babiše korektní, nelíbilo se mu. Reforma je nepřipravené „plácnutí do vody“. Na konkrétní otázky státních zástupců nikdo nebyl schopný odpovědět, řekl. Požaduje konkrétní a detailní materiál, u kterého by měla proběhnout veřejná debata.
Potvrdilo se také, že Útvar pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) má být rozsekán na tři útvary, řekl Babiš. Vadilo mu, že se nedozvěděl ani důvod, proč má dojít k diskutovanému sloučení ÚOOZ a protikorupčního útvaru.
Pelikána neuspokojil ani příslib, že policie vypořádá připomínky státních zástupců. „Slibem nezarmoutíš. Zdá se mi, že už ty připomínky, které jsou dnes formulované, se v těch termínech nedají stihnout,“ řekl šéf spravedlnosti. Není navíc podle něj co připomínkovat. Znepokojení podle něj byli v některých okamžicích i lidovci.
Debaty kolem reorganizace policejních útvarů trvají již týden
6. června:

- Server Lidovky.cz napsal, že nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman v dopise premiérovi a dalším členům vlády kritizuje případné sloučení protikorupčního a protimafiánského útvaru policie. Podle Zemana by to mohlo ohrozit vyšetřování složitých kauz. Policie plán na sloučení nepotvrdila.
8. června:

- Policejní prezident Tomáš Tuhý oznámil, že policie chce vybudovat Národní centrálu proti organizovanému zločinu, pod kterou by měly spadat Útvar proti organizovanému zločinu (ÚOOZ) a Útvar odhalování korupce a finanční kriminality (ÚOKFK). Nový útvar měla policie připravovat od července.

- Předsedové koaličních stran řešili chystanou reorganizaci. Vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) řekl, že si vyžádali informace od ministra vnitra a policejního prezidenta. Hnutí ANO požádalo kvůli reorganizaci o dohodovací jednání s koaličními partnery, kterého by se měli zúčastnit i státní zástupci.

- Šéf ÚOOZ Robert Šlachta vyjádřil znepokojení nad tím, že ho vedení neinformovalo o reorganizaci; nevyloučil odchod ze služby.
9. června:

- Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) oznámil, že pokud se reorganizace nedotkne živých kauz, nemá důvod ji nepodepsat.

- Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) řekl, že změny v policii jsou v kompetenci jejího prezidenta a ministra vnitra. Jde podle něj o odbornou záležitost, do které politici nemají vstupovat. Svolal také na 15. června koaliční dohodovací schůzku.

- Šéf žalobců Zeman se sešel s premiérem a Chovancem. Schůzka jeho obavy ze snížení kvality práce policie nerozptýlila. Na policejním prezidiu se konala schůzka, které se zúčastnili i Šlachta a šéf ÚOKFK Jaroslav Vild. Šlachta později oznámil, že on i další členové vedení ÚOOZ požádají o odchod do civilu.

- Šlachtův krok vyostřil spory ve vládě. Vicepremiér Andrej Babiš (ANO) obvinil Chovance z destabilizace policie, ministr vnitra zase Babiše z dezinformační kampaně. Babiš také řekl, že hnutí ANO zváží setrvání ve vládě.
10. června:

- Ředitel ÚOOZ Šlachta rezignoval.

- Babiš vyzval Sobotku ke zrušení policejní reformy. Premiér k tomu řekl, že koaliční vláda nemůže fungovat na základě ultimát. Pokračovaly slovní přestřelky mezi koaličními stranami. Babiš prohlásil, že ministr vnitra záměrně destabilizuje policii před podzimními krajskými volbami, podle premiéra Sobotka naopak ANO nerespektuje nezávislost policie.

- Sobotka na žádost policejního prezidenta svolal na 14. června jednání Bezpečnostní rady státu.
12. června:

- Babiš uvedl, že hnutí ANO nechce opustit koalici. Požaduje jen, aby partneři uznali, že změny v policii nejsou připravené a že by měl policejní prezident Tuhý rezignovat.

- Ministr Chovanec oznámil, že chce podepsat reorganizaci policie po úterním jednání Bezpečnostní rady státu.
13. června:

- Olomoučtí žalobci v souvislosti s reorganizací vyslechli na policejním prezidiu dvě osoby. Prověřují, zda za plánem není tři roky starý plán na odstranění Šlachty.

- Prezident Zeman se sešel s ministrem vnitra Chovancem a vicepremiérem Babišem. Po jednáních navrhl k reorganizaci policie ještě společnou schůzku s oběma politiky.
14. června:

- Prezident vyzval strany vládní koalice, aby udržely vládu až do sněmovních voleb v příštím roce.

- Širší vedení ÚOOZ se setkalo s ministrem vnitra Chovancem a policejním prezidentem Tomášem Tuhým. Seznámili je se svými výhradami k plánované reorganizaci.

- Večer o situaci jednala Bezpečnostní rada státu. Výsledkem bylo to, že policie odloží svou plánovanou reorganizaci ze začátku července na začátek srpna. Ministr Chovanec se pak rozhodl, že reformu nepodepíše před dnešním jednáním koalice. Nejvyšší státní zástupce Zeman dostal od policejního prezidia příslib, že zapracuje do změn jeho připomínky.