Sobotka: Babišovo chování k Šinclovi je nepřijatelné. Zasedne koaliční rada

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD)

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) Zdroj: ctk

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) označil chování ministra financí Andreje Babiše (ANO) k poslanci ČSSD Ladislavu Šinclovi za zcela nepřijatelné a bezprecedentní. Svolá kvůli tomu koaliční radu. Šincl v úterý ve Sněmovně kritizoval měnící se postoj ministerstva financí k návrhu na omezení provizí za zprostředkování pojištění. Babiš pak další den obvinil Šincla a jeho rodinu z korupce a údajně Šincla zastrašoval informacemi ze složky nadepsané poslancovým jménem.

Kvůli konfliktu Babiše se Šinclem se sešli nejvyšší představitelé sociální demokracie a poslanecký klub strany. „Chování ministra financí vůči poslanci Šinclovi pokládám za bezprecedentní a zcela nepřijatelné. Po dnešním jednání politického grémia a poslaneckého klubu ČSSD proto svolávám jednání koaliční rady,“ oznámil po jednání ČSSD premiér.

Metody ministra financí Andreje Babiše vůči poslanci Ladislavu Šinclovi podle sociální demokracie připomínají praxi bývalé StB. ČSSD chce, aby se Babiš, který měl Šincla zastrašovat, veřejně omluvil. Postup Babiše je v parlamentní demokracii nepřijatelný, uvedla ČSSD v prohlášení.

„Ministr musí ve své práci strpět kritiku představitelů Parlamentu i občanů a nemůže na ni reagovat metodami, které připomínají nechvalnou praxi bývalé komunistické Státní bezpečnosti. Parlament je oprávněn kontrolovat jak činnost vlády, tak ministerstva financí,“ zdůraznila ČSSD.

„Pokud by ČSSD takové chování Andreje Babiše přešla či tolerovala, vytvořila by tak precedent, v jehož důsledku by prostřednictvím podobného zastrašování mohla být umlčena jakákoliv demokratická kritika ministra financí, jenž je navíc současně i významným podnikatelem a majitelem řady médií, což již samo o sobě značně oslabuje možnost jeho veřejné kritiky,“ pokračovala strana dále v prohlášení.

Babiš ve středu podle serveru Novinky.cz popřel, že by Šincla zastrašoval. Serveru řekl, že poslanci nevyhrožoval, ale „četl některé citace monitoringu tisku“.

Šincl při úterním jednání Sněmovny kritizoval ministerstvo financí kvůli postoji k návrhu na omezení provizí pro zprostředkovatele životního pojištění. Poznamenal, že rozpočtový výbor jeho návrh podpořil a ministerstvo s tím víceméně souhlasilo, ale pak svůj postoj začalo měnit. Šincl naznačoval, že za výhradami ministerstva by mohly být obchodní zájmy ministra financí a šéfa ANO Andreje Babiše. Grémium ČSSD dnes pozměňovací návrh Šincla podpořilo.

Ve středu se pak kvůli novele zákona o pojišťovnictví sešlo několik koaličních poslanců, včetně Šincla a Babiše, a představitelů ministerstva financí. „Byl jsem připraven vyslechnout si argumenty, proč ministerstvo změnilo svůj původně kladný postoj k návrhu. Nerozumím tomu, že předseda ANO dal před věcnou diskusí přednost vytahování pomluv a zastrašování, které fakticky bylo vydíráním,“ sdělil Šincl.

„Naprostým vrcholem bylo, když Babiš otevřel složku nadepsanou mým jménem a začal citovat směs domněnek a pomluv, týkajících se mých předešlých zaměstnání, majetkových poměrů, a dokonce i mé rodiny,“ doplnil.

Protestuje koalice i opozice

Vicepremiér a šéf lidovců Pavel Bělobrádek je šokován chováním minstra financí Andreje Babiše vůči poslanci Ladislavu Šinclovi, pokud k němu došlo tak, jak popisuje Šincl. Nepovažuje věc ale za koaliční spor.

„Není to koaliční spor. Jde o princip komunikace poslance a člena vlády. Jsem šokován jednáním ministra vůči poslanci, pokud to tak bylo,“ uvedl Bělobrádek. „Doufám, že zdroje, ze kterých pan ministr čerpal, jsou z otevřených zdrojů a je nutné toto tvrzení ozdrojovat, aby se vyvrátily spekulace o zdrojích, ze kterých bylo čerpáno,“ narážel na údajnou složku s kompromitujícími materiály, kterou prý Babiš Šinclovi vyhrožoval.

„Dnes je již zcela lhostejné, jak dopadne v Bratislavě Babišův soud o evidenci ve svazcích StB. Styl práce a kvalita výcviku byly potvrzeny v politické praxi,“ poznamenal k tomu na Facebooku Kalousek v narážce na ministrův spor o jeho evidenci ve svazcích Státní bezpečnosti.

Šincl je poslancem od roku 2006, předtím byl ve vedení Karviné
Datum narození - 20. září 1965
Vzdělání - národohospodářská fakulta na Vysoké škole ekonomické v Praze (1988)
Povolání - ekonom, politik
Stranická příslušnost - ČSSD
Kariéra - odborný referent v Poldi Kladno (1989 až 1992), jednatel pobočky banky IPB v Karviné (1992 až 1994), vedoucí týmu depozitních služeb IPB v Karviné (1994 až 1996), ředitel IPB Pojišťovny (do roku 1998), zastupitel Karviné (listopad 1998 až říjen 2014), náměstek starosty v Karviné (1998 až 2002), první náměstek karvinského primátora (2002 až 2006); poslanec (od června 2006, znovuzvolen 26. října 2013).
Ostatní - Do Poslanecké sněmovny byl v roce 2006 zvolen za Moravskoslezský kraj. V současnosti je mimo jiné místopředsedou rozpočtového výboru a členem výboru pro životní prostředí. Současná přestřelka Šincla s Babišem vznikla při úterním schvalování novely zákona o pojišťovnictví. Důvodem byl měnící se postoj ministerstva financí k návrhu na omezení provizí pro zprostředkovatele životního pojištění. Šincl naznačoval, že za výhradami ministerstva by mohly být Babišovy obchodní zájmy. Šéf ANO jeho vystoupení označil za „sprostý koaliční podraz“. Šincla měl pak údajně obvinit z korupce a zastrašovat informacemi ze složky nadepsané poslancovým jménem. Vicepremiér řekl Právu, že Šinclovi nevyhrožoval, ale „četl některé citace monitoringu tisku“. Právo uvedlo, že Babiš poslance také obvinil, že udržuje kontakty s vlivným advokátem a šéfem České unie sportu Miroslavem Janstou a s právníkem a přítelem premiéra Radkem Pokorným. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) dnes označil chování Babiše k Šinclovi za zcela nepřijatelné a bezprecedentní.

Opravdové Palermo