Sobotka Nečasovi: Nelovte poslance a požádejte o důvěru

Bohuslav Sobotka

Bohuslav Sobotka Zdroj: profimedia.cz

Premiér Petr Nečas by neměl vládu opírat o přeběhlíky a "lovení" poslanců. Jeho vláda po rozpadu Věcí veřejných ztratila legitimitu a jediným východiskem jsou předčasné volby. Uvedl to předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. Vicepremiérka Karolína Peake, která VV opustila a odstartovala tím štěpení strany a další vládní krizi, je podle něj spoluodpovědná za marasmus VV a musela vědět o podezřelých praktikách strany.

„Jde jen o nový subjekt, který má udržet u moci tuto ostudnou vládní koalici,“ uvedl předseda KSČM Vojtěch Filip k rodící se nové politické straně pod vedením vicepremiérky. Ona se jen připojila k těm, kdo chtějí podržet tuto vládu, dodal.

„Petr Nečas by si měl vzpomenout na svá nedávná slova o tom, že nebude vládnout s těsnou většinou nebo s přeběhlíky a také na to, jak nedobře dopadla vláda Mirka Topolánka, která se snažila jít podobnou dobrodružnou cestou lovení či přímo korumpování jednotlivých hlasů v Poslanecké sněmovně,“ uvedl Sobotka.

Nečas dnes oznámil, že chce svou vládu ve sněmovně opřít o „bezpečnou většinu“ a čas na její hledání si nechává do pondělka, jinak dá přednost předčasným volbám. Premiér uvedl, že nechce ve sněmovně spoléhat na těsnou převahu 101 nebo 102 hlasů, neupřesnil ale, kolik poslanců by mu k vládnutí stačilo. Aby vláda měla ve sněmovně alespoň většinu 101 hlasu, muselo by Peake následovat nejméně sedm dalších poslanců VV. Jistých jich podle dosavadních informací má zatím pět.

Protože nalézt ve sněmovně bezpečnou většinu pro současnou vládu není podle Filipa možné, komunisté čekají že premiér podá návrh, aby sněmovna přijala usnesení o nových volbách. „Legitimita vlády je nulová,“ zdůraznil.

„Jediné správné řešení jsou předčasné volby. Každé jiné řešení je jen prodlužování agonie a neposlouží občanům této země,“ uvedl šéf komunistických poslanců Pavel Kováčik. Komunisté budou po příštích volbách usilovat o revizi majetku vydávaného církvím a požadovat, aby byli pohnáni k odpovědnosti ti, kdo se na případných nesrovnalostech podíleli.

Peake se podle Sobotky pozdním odchodem z upadajících VV nemůže zbavit odpovědnosti za marasmus, který tento „soukromý podnikatelský projekt“ přinesl do české politiky. Dosavadní místopředsedkyně strany Peake podle něj těsně spolupracovala s Bártou a musela vědět o podezřelých praktikách, skandálním financování strany i vazbách na „pražské kmotry ODS“. „VV se tak dnes fakticky dělí jen na špinavou část a tu ještě špinavější,“ uvedl Sobotka.